Duikvakantie Lembeh Strait

Eind november gingen Olaf en Angelique duiken in de Lembeh Strait, wereldberoemd om de meest wonderlijke onderwaterwezens. Lees hier hun verhaal en bekijk het fotoalbum.

LEMBEH STRAIT

Dit is de naam van een zeestraat die het eilandje Lembeh scheidt van het noordoostelijk schiereiland van Sulawesi, het 4e grootste eiland in Indonesische archipel. De Lembeh Strait staat bij vele duikers op de Bucket list en is wereldberoemd om het bijzondere en kleurrijke onderwaterleven.

Lembeh map

Wie van grote vissen, kraakhelder water en uitgestrekte koraaltuinen houdt kan hier beter niet zijn. In de Lembeh Strait gaat het om klein, kleiner, kleinst en om dieren die je elders zelden tot nooit tegenkomt. De bodem bestaat veelal uit zand (zwart of bruin), en omdat de haven van Bitung direct om de hoek is, ligt er op sommige duikplaatsen vrij veel rommel onder water zoals autobanden, touwen, netten, doeken, blikjes en allerhande plastic.

Mooi duiken zou je zeggen, maar in dit gebied doe je meestal de meest bijzondere waarnemingen:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFlamboyante Sepia’s kruipen over de bodem, zich camouflerend met hun kleurenpracht, verschietend van dieproodbruin tot geel en grijs/wit.

Het Lembeh Zeedraakje, niet groter
dan een los draadje aan je jas,verschuilt zich in een stukje zeewier. De Blauw-geringde Octopus verstopt zich graag in de rommel, evenals zijn grotere broer de Coconut Octopus die zich het liefst ophoudt in twee halve schalen van een kokosnoot; bij gebrek aan kokosnoot neemt hij ook genoegen met schelpen, plastic of andere voorwerpen om zich te bedekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hengelaarsvissen tref je hier bijna elke duik, in allerlei maten en kleuren. De variatie aan zeenaaktslakken is oneindig groot en op plekken met meer koraal wiegen grote waaierkoralen (gorgonen) zachtjes in de strOLYMPUS DIGITAL CAMERAoming. Als je goed kijkt kun je hier de aandoenlijke Pygmee Zeepaardjes vinden, soms wel met zes tegelijk in een gorgoon.

 

De Mimic Octopus die zich binnen enkele tellen kan vermommen van gewone octopus tot een zeeslang of een platvis en zijn broertje Wunderpus waren zeer fotogeniek. Hun camouflagespel boeide ons zozeer dat we de tijd vergaten en niet op onze meters hadden gelet. Het gevolg was dat we inmiddels vet in deco zaten en er niet zo heel veel lucht meer in Olafs tank zat. Gelukkig had zijn buddy nog genoeg lucht om al buddy-breathend de decostop op 4 meter uit te zitten.

DUIKEN

Een gemiddelde duikdag bestond uit 3 duiken. ’s Ochtends om 8.00 uur vertrokken de bootjes vanaf het strand van het ressort. Naar de meeste duikplaatsen was het een half uurtje varen en om 8.30 uur doken wij meestal al onder. We hadden onze eigen vaste gids, Rano genaamd, die er een sport van maakte om te vinden wat hij ons ’s ochtends gevraagd had wat we die dag wilden zien. Tegen elven maakten we ons klaar voor de tweede duik, waarna bij terugkeer aan boord de lunch werd geserveerd. Na uurtje uitbuiken en wat zonnen op het dak van de kajuit, was het tijd voor de derde duik van de Lembehbw201511 - 56dag.

 

Tegen half vier keerden we meestal weer terug op het ressort, waar de staf een lekker snack in ons hutje had klaargezet: gebakken banaan, cakejes, kokospannenkoekjes met bruine suiker. Dat ging er altijd wel in na zo’n dagje duiken. Als je wilde kon er vervolgens ook nog een nachtduik worden gemaakt, niets was teveel en het maakte niet uit of je dat op het laatste moment nog besliste.

ACCOMMODATIE

We verbleven op Divers Lodge Lembeh. Dit ressort is eigendom van de Nederlander Rob Sinke en zijn Indonesiche vrouw Linda. We kenden hen al van onze vorige duikreis naar Halmahera, waar ze een tweede duikressort hebben. Het huisrif is ook al zeer de moeite OLYMPUS DIGITAL CAMERAwaard: scholen met kardinaalsvissen, pygmee zeepaardjes en niet te vergeten de fotogenieke mandarijnvisjes die hier al tegen het einde van de middag uit hun schuilplaats te voorschijn komen.

Het ressort biedt met 7 huisjes en 1 guestroom onderdak aan maximaal 16 duikers. Alle huisjes hebben een eigen badkamer met stromend warm water en niet te vergeten, uitzicht op zee! Wij verbleven in het meest hoog gelegen huisjes Rajawali en de laatste 2 nachten in Lembehbw201511 - 39de guestroom.

Het ressort ligt midden in de tropische jungle en is tevens een waar vlinderparadijs. De keuken is Indonesisch: elke lunch en diner kregen we een overheerlijke rijsttafel met rijke Indonesische gerechten.

Het ressort heeft 4 comfortabele duikboten, geschikt voor maximaal 6 duikers. Wij hadden het geluk dat we de meeste dagen de boot voor ons alleen hadden. We hebben heerlijke ontspannen duiken gemaakt, erg veel mooie en bijzondere dingen gezien die door onze paparazzo Olaf weer mooi zijn gefotografeerd.

2 reacties

  1. Hedda schreef:

    Ben erg benieuwd naar het fotoalbum. Klinkt als wederom een wereldse vakantie!

  2. Hylke schreef:

    Heerlijk zo’n vakantie, maar wat een prachtige foto’s. Mooi dat jullie ons mee laten genieten.

    Groeten,
    Hylke