Hoera, ik zit vast!

20150307.nettentraining-39.jpgOp zaterdagochtend 7 maart druppelen Onderwaterbossers het sportcafé van zwembad De Wasbeek binnen. Vandaag staat een nettentraining op het programma. Wat moet je doen als je onder water vast komt te zitten in een net of fuik? Hoe kom je weer los? Is je duikuitrusting eigenlijk wel “net-bestendig”? Of heb jij een duikuitrusting met allerlei clipjes en uitstekende delen zodat je gemakkelijk vast komt te zitten?

nettentrainingDe uitvoering van de training ligt in handen van Truus en Bas van Duikteam Haarlemmermeer. Zij verzorgen een briefing waarin plezier, leren en veiligheid voorop staan. En ze hangen het diepe zwembad vol met allerlei netten en een fuik, speciaal geprepareerd voor (veilig en hygienisch) gebruik in een zwembad. Het is de bedoeling dat we in volledige buitenduik-uitrusting duiken voor de meeste realistische ervaring. Maar we vinden het toch wel spannend. En het zwembad is zo warm. Dus de meesten van ons smokkelen met shorty’s, binnenvinnen en minder toeters en bellen dan we normaal meenemen.

20150307.nettentraining-38.jpgWe worden gevraagd om buddyparen te vormen. Eén duiker zwemt zich dan vast in een net. Zijn buddy “helpt” vervolgens door het zaakje extra vast te knopen aan de fleskraan, een gesp, een vin … overal waar het kan. Daarna gooit de vastzittende duiker alles in de strijd om los te komen.

20150307.nettentraining-31.jpgHier komt het bekende duikmantra goed van pas: stop-adem-denk-doe. Je blijft dus rustig liggen en probeert eerst voorzichtig op de tast te voelen waar je vast zit en of je het loskrijgt. Best lastig als het net of de lijn ergens achter je rug ter hoogte van je schouderbladen achter je kraan is gehaakt. Wat je niet moet doen, is in paniek raken of draaien (want het probleem draait gewoon lekker mee). En als jouw trukendoos leeg is, dan doe je gewoon onder water je duikset uit terwijl je de ademautomaat in je mond houdt, klemt ‘m tussen je benen en peutert vervolgens tot alle lijntjes weer los zijn.

nettentrainingWe kunnen een parcours afleggen van een lang staand want tegen de zwembadrand, een uitgespreid net dat met loodblokjes op de bodem ligt, een losdrijvend net, een heuse ronde, trechtervormige fuik, een plastic scherm met twee patrijspoorten en een schroef met net er omheen gewikkeld (om te ontknopen). Voor degenen die dat nog niet genoeg vinden, zijn ook geblindeerde duikbrillen beschikbaar om het nog een graadje moeilijker te maken.

nettentrainingWe leren veel in deze uurtjes in het zwembad. Dat het bijvoorbeeld eigenlijk best moeilijk is om “gewoon duikend” vast te komen zitten in een net of fuik. En ook dat we bij onze vereniging veel “behulpzame” buddy’s hebben die extra hun best doen om de training voor hun buddyduiker erg leerzaam te maken (lees extra veel geknoop op onmogelijk te bereiken plekken). En dat het in het zwembad dan wel meevalt, maar dat we ons wel degelijk realiseren dat in het buitenwater met opdwarrelend stof, kou en vermoeidheid het allemaal heel anders kan uitpakken.

nettentrainingDe belangrijkste lessen van vandaag zijn dat we ervaren hebben hoe het is om vast te zitten en dat we geleerd hebben dat rustig blijven goud waard is. Ook hebben we gemerkt welke delen van onze uitrusting een vastzit-risico blijken. Denk daarbij aan mes, snorkel, fleskraan, flesgesp, allerlei clipjes, hielbandje van je vinnen en ga zo maar door.

Na afloop staat iedereen weer veilig op de kant. Vol nieuwe ervaringen, enigszins vermoeid maar ook met een big smile. Iedereen is erg enthousiast over deze leuke middag. We praten nog na in het sportcafé over wat we hebben geleerd, wat we kunnen veranderen aan onze uitrusting en krijgn nog wat tips voor de moeilijke situaties die we tegenkwamen. En over de mogelijkheid om het nog een keertje te doen. En dan wel met volledige uitrusting, misschien wel in een donker zwembad of wellicht toch met die geblindeerde duikbril. Vandaag smaakte naar meer …

Menno heeft het initiatief genomen om deze training te organiseren voor de vereniging. Olaf heeft zich vandaag helemaal gewijd aan het maken van foto’s onder water. Menno en Olaf, bedankt!