Ongevalsimulatiedag 2012 een succes

Om half negen  ’s ochtends moeten wij  – Carolien, Henk, Reinier, Vincent, Ad en ik – ons melden in Zwembad De Schots in Den Helder. Dat is best vroeg, vooral omdat het “the day after” ons geweldige jubileumfeest is. Maar wij willen graag onze Specialisatie Redden ( en daarmee ook onze 3*-opleiding) afsluiten. Carolien en Henk zijn van de partij als instructeur (Bedankt daarvoor!). Dus gaat bij ons allen deze zondagochtend 30 september de wekker heel vroeg af. Wakker blijven zal vandaag wel geen probleem zijn, want de Ongevalsimulatiedag zal zich afspelen in een onverwarmd buitenbad. Brrr.

De dag wordt georganiseerd door de NOB, het Instructeurscollectief Noord-Holland en de Koninklijke Marine. Dat betekent dat de deelnemers uit het hele land komen. We spreken verenigingen uit Alkmaar, Lelystad e.d. In totaal hebben 38 deelnemers de weg naar Zwembad De Schots gevonden. We worden ingedeeld in groepjes van ongeveer 6 duikers. Rondom het zwembad zijn 6 stations ingericht. Bij ieder station simuleer je 2 ongevallen van ieder een half uur. Je bent slachtoffer, buddy, standby-duiker, duikleider of observator. De eerste twee krijgen een briefing, de rest moet gewoon handelend optreden, diagnose stellen, alarmeren en wat er nog meer bij komt kijken.

Zo passeren een paniekaanval, een hartaanval, onderkoeling, een geperforeerd trommelvlies, longoverdrukletsel, stikstofnarcose, verdrinking, en decompressieziekte de revue. Het zwembad is iedere keer verdomd koud, maar de adrenaline houdt ons warm. In een aparte tent gaan we een uur aan de slag met reanimatie, AED en pocketmasker (beademen met zuurstof). Tussendoor is er gelukkig tijd om de energievoorraad op peil te krijgen met een goed verzorgde lunch.

Er is één “pretstation”, bemand door de Koninklijke Marine. Zij heeft een mobiele decompressietank meegebracht die we van dichtbij mogen bekijken. Ook krijgen we de Nintendo-achtige afstandsbediening in handen van een ROV (Remote Operated Vehicle). Een soort mini-onderzeeërtje met camera  aan een lange kabel. Op de bodem van het zwembad liggen twee poppen en we sturen allemaal de ROV een keertje erop af. Gaaf ding! Tot slot demonstreren ze het sonarapparaat waarmee een marineduiker bij slecht zicht toch goed onderwater kan “kijken”. Leuk om een keer de duiksport van de professionele kant te bekijken.

Daarnaast krijgen we een presentatie over het nieuwe zwembadcomplex met 9 meter duiktoren dat momenteel gebouwd wordt naast ons ongevallenbad. Het wordt deels gefinancierd door Defensie want ze gaan het gebruiken als oefenlokatie. Onderin die duiktoren komt bijvoorbeeld  een luik waardoor onderzeebootpersoneel een noodevacuatie kan oefenen.

Terugkijkend op deze dag kunnen we constateren dat we tevreden mogen zijn over de veiligheidsmiddelen die we bij Het Onderwaterbos tot onze beschikking hebben. Vandaag blijkt maar weer dat niet iedere vereniging de beschikking heeft over een AED. Sommigen werken zelfs met een zuurstoffles zonder mogelijkheid om een constant-flow of pocketmasker aan te sluiten. Dat is bij ons dan toch goed geregeld.

Ook mogen we best trots zijn op de manier waarop we bij Het Onderwaterbos getraind worden op het omgaan met een ongeval. Door de theorie-avonden en de praktijklessen zijn wij uitstekend voorbereid op deze dag. De basisvaardigheden van stabiel leggen en reanimeren zitten er ook goed in. Oefening baart kunst en dat merken we vandaag.

Om 17 uur is de dag voorbij. We zijn klaar, koud en moe. De spullen worden naar de auto gesleept en de verwarming gaat extra hoog. Op weg naar huis in de heerlijk warme auto slaat de rozigheid meedogenloos toe. Zo’n dagje ellende bestrijden gaat je niet in de koude kleren zitten. Eenmaal thuis geven we om kwart over acht de strijd tegen de vermoeidheid op en doen we het licht uit.

De foto’s danken we aan Gerben van der Meulen – medeorganisator van deze dag.