Zinderend heet Zeelandweekeinde

De weermannen voorspellen zowaar een tropisch weekeinde voor 17 tot en met 19 augustus 2012. Laat dat nou net het weekeinde zijn dat Onderwaterbossers hun tent, caravan of camper parkeren in Zeeland voor een lang weekeinde (duik)plezier. En waar anders dan op camping Klaverweide in Ellemeet (Schouwen-Duiveland). Op donderdag arriveren al de eerste twee caravans. De “meute” arriveert de volgende dag. Aan het einde van die dag staan 9 tenten, 3 caravans en een camper onder de genadeloze Zeeuwse zon te bakken.

Dan hebben de vroege vogels de eerste duik al in het logboek genoteerd. In Den Osse Haven hebben diverse Onderwaterbossers direct in tweestrijd gestaan: “Ga ik droog of ga ik nat?” Welke keus je ook maakt, de flinke wandeling annex klauterpartij naar de waterkant is hoe dan ook onaangenaam warm. Wat een verademing om in het verkoelende water (20 graden) te stappen.

Dat water is overigens wel een beetje vies. Door algenbloei is het water in het ondiepe gedeelte voor de verzonken oude zeedijk veranderd in een soort rode soep met veel meloenballetjes – ik bedoel meloenkwalletjes. Gelukkig is het vanaf 5 meter diepte weer helder. Daar worden we opgewacht door vele grote zeedonderpadden, ook kleine kreeftjes en mooie bottryloides.

Bij terugkomst op de camping kunnen we zo aanschuiven bij het heerlijke SamSam buffet. Zittend op het terras, in de schaduw van een grote parasol en met een goed gevuld bord eten voor je is het vakantiegevoel onvermijdelijk. En het weekeinde is pas begonnen!

Later die avond verzamelen we op de parkeerplaats van Kerkeweg voor een nachtduik. We beginnen iets later dan gepland omdat blijkt dat de noodkoffers niet zijn ingestapt bij duikleider Henk. Hij haalt ze alsnog even op en dan kunnen we te water. Voor de 3sters in opleiding is dit de gelegenheid om een 1sters te begeleiden op een nachtduik. Georg komt daarom samen met Nick en Ivo “eventjes” langs voor een duikje. Het is de moeite waard. De meesten van ons komen mooie grote kabeljauwen tegen. Maar ook sepiola en steenbolken worden na afloop gemeld.

Zo’n mooie meerduikse dag moet garant staan voor een diepe nachtrust zou je denken. Maar helaas hebben we buiten de buren aan de andere kant van de heg gerekend. Dat is een grote groep die tot in de laatste uurtjes een feestje bouwen. Dat weerhoudt ons de volgende dag niet van een tijdig ontbijt. We hebben namelijk een afspraak met de kentering bij de Zeelandbrug. Eenmaal te water blijkt de stroming nog best pittig, maar voor de rest is de duik letterlijk een slakkengang. Heel veel harlekijnslakjes en blauwtipjes. Voor Fien is het de eerste kennismaking met het mooie blauwtipje. Het slakje was die duik ook niet te missen. Als je die niet bent tegenkomen, dan heb je met je ogen dicht gedoken. Maar ook de trage kroonslak, bruine plooislak en slanke rolsprietslak zijn gezien.

Na de duik rijden een aantal over Brouwershaven terug. Daar zit niet alleen een vulstation die je fles lekker vol stopt, maar enkele panden ernaast zit de lekkerste kibbelingboer van de regio. Want niet alleen de fles moet gevuld worden na zo’n duik.

Die middag staan we bij Dreischor Parking. Het is ondertussen een verstikkende 34 graden heet buiten. Wat is die dijk dan hoog en die steiger lang. Warmtestuwing is een reëele optie vandaag dus zorgen we ervoor dat we een beetje tempo maken om in het water te komen. Na al die moeite en gezweet is het heel frustrerend als blijkt dat ik bij de afdaling in het blauw op 6 meter mijn oren niet verder kan klaren. Terug dus. Uiteindelijk besluiten mijn buddy en ik dan maar een ondiepe duik te maken. Dan hebben we niet helemaal voor niets zo afgezien. Gelukkig wil de tweede klaarpoging wel lukken en maken we alsnog een leuke duik. We maken dan ons slakkenkwartet van die ochtend compleet met een aantal grote vlokslakken.

Met weer een mooi stel duiken in het logboek keren we terug naar de camping voor een gemoedelijke avond. Gerards zoon komt met twee vrienden buurten, en ook krijgen we onverwachts bezoek: Anita komt langs met Rob en hun kleine van bijna anderhalf. Wat een gezellige verrassing!

SamSam heeft ondertussen gezorgd voor een grote barbecue, briketten en een grote berg vlees, stokbrood, salades en sauzen. Het wordt een uitbundige barbecue begeleid door een ongelofelijk mooie schemering. De ondergaande zon schijnt als een soort stralenkrans over een verdwaalde wolk en iedereen loopt naar de hoek van het veld om even te genieten van dit fenomeen. Het weer is overigens zo mooi dat we direct al hebben besloten de verenigingstent niet op te zetten.

Waar we noodgedwongen ook van genieten is het BeachBoom-festival op de Brouwersdam. ’s Middags begint het gebonk van de bassen al en dit zal tot in de late uurtjes doorgaan. Het is niet anders. Desalniettemin brengen Angelique en ik een bezoekje aan onze buren met de vraag of zij het alvast vannacht wel iets rustiger aan kunnen doen.

Na wat toch een redelijke nachtrust blijkt, gaan we nog één keertje duiken. Omdat niemand zin heeft in de geplande duik bij de Kabbelaar, gaat de Kerkeweg in de herhaling. Zo ’s ochtends vroeg blijft het kwik steken op een aangename 24 graden. Heerlijk duikweer, ook onderwater. Wel wordt het tegen het einde van de duik wat drukker. Tijd om terug te gaan.

Op de camping beginnen we aan de droeve en vooral zweterige klus van het opbreken van de tenten. De caravanners hebben het beter bekeken. Terwijl wij de auto volstoppen, stoken zij de barbecue nog een keertje op om korte metten te maken met het restant van de vleesberg in de koelkast.

Wat een geweldig lang weekeinde hebben we achter de rug. Heel veel zon, gezelligheid, lekker eten, koele drankjes en niet te vergeten een aantal mooie duiken. Dit jaar heeft Reinier de coördinatie ter plekke op zich genomen omdat Kees nog lekker op vakantie was. Reinier, goed geregeld en bedankt!

Er zijn natuurlijk weer foto’s gemaakt. De eerste onderwaterfoto’s zijn gemaakt door Ad. De laatste door Olaf. Heb jij ook foto’s gemaakt – boven of onder water? Mail ze naar de webmaster en dan komen ze op de site. Bekijk hier het fotoalbum Zeelandweekeinde 2012.