Eindelijk mijn droogpakbrevet!

2014.droogpakspecialisatie-23.jpgHoewel ik al enkele jaren met een droogpak duik, was het behalen van het bijbehorende brevet er nog steeds niet van gekomen. En dat gold niet alleen voor mij, maar ook voor meerdere droogpakduikende Onderwaterbossers.

Het lag niet aan de vele goedbedoelde pogingen van diverse instructeurs die getracht hebben de Module te organiseren. Evenmin had het te maken met de animo van de vele droogpakduikende leden die graag dit inmiddels felbegeerde brevet in de wacht wilden slepen. Maar om een of andere reden lukte het maar steeds niet om deze specialty op een georganiseerde manier door de vereniging te loodsen.

2014.droogpakspecialisatie-05.jpgTotdat.….. 2 zeer enthousiaste (en ook een beetje fanatieke) kersverse 1* instructeurs zich aandienden. Ad en Reinier hadden het plan opgevat om de Droogpakmodule te organiseren voor hun Proeve van Bekwaamheid voor het 2* instructeurschap. Met uiterste precisie,  onwaarschijnlijk veel doorzettingsvermogen en een enorme dosis geduld namen deze 2 heren de zware taak op zich om de inmiddels smachtende droogpakduikers binnen het Onderwaterbos dan toch aan hun brevet te helpen. Alles werd geheel volgens de NOB normen voorbereid, gepland en, de kritische noten van de coördinerend IT-er ten spijt, met grote onverstoorbaarheid ten uitvoer gebracht.

2014.droogpakspecialisatie-17.jpgOok werd er door de kersverse instructeurs goed ingespeeld op het profiel van hun cursisten: allemaal 3* duikers met de nodige droogpakduiken in hun logboeken.

2014.droogpakspecialisatie-20.jpgZo werd er voor het theoriegedeelte een inspirerende locatie uitgekozen (The Wave in Hillegom) waar diverse soorten droogpakken te bewonderen waren. Ook de eigenaar van de winkel werd door ons instructeursduo ingeschakeld om een aparte demonstratie te geven van de reparatie- en onderhoudsmogelijkheden van een droogpak. Het was een erg leerzame en leuke avond, die mij toch ook weer aan het denken heeft gezet over de voor- en nadelen van mijn eigen droogpak (misschien moet ik toch maar weer gaan sparen….).
Op een donderdagavond in de Wasbeek werden de specifieke “droogpak skills”  geoefend, zoals reddingsgrepen en -opstijgingen en de befaamde koprol, die een  droogpakduiker onberispelijk dient te kunnen uitvoeren. Toen we dit een beetje onder de knie hadden, vond ons instructeursduo dat we klaar waren om hetzelfde te doen in het koude buitenwater van Vinkeveen, Zandeiland 4. Op diverse zaterdagen en zondagen in oktober en november werden er buitenwaterlessen gegeven. Weer, wind, kou, regen en het kritisch oog van de NOB IT-er werden getrotseerd om de gedreven cursisten de fijne kneepjes van het droogpakduikvak te leren.

2014.droogpakspecialisatie-10.jpgDaarbij hadden onze kersverse instructeurs nog een grote troef in handen, die ze op het allerlaatste moment wisten uit te spelen: de voortreffelijke catering van Hedda die de tot op het bot verkleumde cursisten en totaal uitgeputte instructeurs iedere keer weer wist te trakteren op heerlijke warme soep, chocolademelk en pepernoten.

2014.droogpakspecialisatie-24.jpgHet spreekt voor zich dat met zo’n aanpak en organisatie er vele geslaagden vielen te feliciteren. En dat betrof niet alleen de deelnemers aan de Module, want de IT-er, die zelf ook zichtbaar genoot van Hedda’s traktaties en de gezelligheid binnen onze vereniging, kon er natuurlijk niet meer onderuit om Ad en Reinier hun welverdiende 2* instructeursbrevet te overhandigen.

Ik ben weer een duikbrevet en wat ervaringen rijker. Onze vereniging heeft er 2 nieuwe instructeurs bij en een heel scala aan officieel gebrevetteerde droogpakduikers. Wegens dit enorme succes volgt een tweede ronde in januari/februari 2015.

Ad en Reinier, nogmaals bedankt en gefeliciteerd met de behaalde resultaten.