Nieuwjaarsduik druk bezocht (5 januari 2014)

NieuwjaarsduikOp 5 januari is het weer tijd voor de tweede editie van wat een erg leuke traditie dreigt te worden bij Het Onderwaterbos: de Nieuwjaarsduik. Wederom vindt deze plaats bij de Haarlemmermeerse Bos. En niet alleen de droogpakduikers weten de parkeerplaats te vinden op deze zonnige zondagochtend. Wel 5 van de in totaal 15 duikende Onderwaterbossers duiken gewoon stoer in natpak. Waaronder Henk en Fien die speciaal voor deze gelegenheid hun natpak weer eens hebben opgezocht.

Onderwaterbos is niet de enige duikclub die deze dag hier wil duiken. Het parkeerterrein loopt rap vol met auto’s vol duikers. Het was te verwachten op deze windstille, zonnige zondagochtend. We moeten maar niet al te hoge verwachtingen hebben wat betreft het zicht onder water.
Iedereen hijst zich in zijn nat- of droogpak. Daarna doet Jan zijn nieuwjaartoespraak nog even dunnetjes over. Duikleider Léon deelt de buddyparen in. Tot slot poseert de groep voor Marian en Barbera die beiden camera’s bij zich hebben.
De duikgroep verplaatst zich naar de waterkant. Iedereen worstelt met zijn extra dikke handschoenen. De extra lagen thermokleding maken vinnen aantrekken net wat lastiger. Maar uiteindelijk verdwijnen alle duikers onder water.20140105.nieuwjaarsduik-15.JPG
Het is inderdaad stoffig op sommige plekken. Maar op plekken waar nog niemand is geweest is het zicht goed. Het is dus een beetje navigeren langs en over stofwolken heen. De meeste duikers weten het paviljoen van restaurant Vork en Mes te vinden. Zoals meestal het geval is, is de toenemende hoeveelheid kussens, bestek en flessen op de bodem een goede indicatie dat je het restaurant nadert.
Onder het restaurant is het momenteel geweldig duiken. Een ontelbare hoeveelheid kleine baarsjes zwemt er in één of meerdere grote scholen tussen de heipalen. Op de diepste hoek van het restaurant is het zich nog goed en laat een school baarsjes zich goed bewonderen. Leuke bijkomstigheid zijn de patrouillerende snoeken die stilletjes bij de school en op de bodem rondhangen.
20140105.nieuwjaarsduik-21.JPGNa 35 minuten zijn de meeste duikers weer uit het water. En met een grote glimlach op hun gezicht. De mega-school baarsjes, de snoeken, alles badend in het smaragdgroene, gefilterde zonlicht maken deze duik tot een bijzondere.
De erwtensoep is ondertussen heet. De vegetarische tomatensoep (tenminste als je om de balletjes heen eet) ook. Iedereen gaat aan de soep, koffie en thee. Er zijn duidelijk wat goede voornemens gemaakt want slechts een enkeling neemt warme chocomelk met slagroom. Maar iedereen staat lekker te kletsen en te eten. Dus kunnen we ook de tweede Nieuwjaarsduik van Onderwaterbos een klinkend succes noemen.