Bootduiken Vinkeveense Plassen zondag 9 augustus 2020

Het belooft een stralende maar zeer hete dag te worden, als 7 Onderwaterbossers zich zich zondagochtend rond 9 uur bij Scuba Academy in Vinkeveen melden voor 2 bootduiken.

De duikspullen worden uit de auto geladen en met karretjes naar de aanlegsteiger vervoerd, waar we de sets opbouwen en onze pakken aantrekken. Een aantal van ons laat nog even zijn/haar fles bijvullen en rond 9:30 uur krijgen we een korte briefing van de kapitein van dienst. Hij wijst ons waar we onze spullen in de boot kunnen plaatsen, waarna we rond de klok van 10:00 uur uitvaren. In totaal zijn we met 2 boten, elk met een man of 10 aan boord. Wij krijgen in onze boot “gezelschap” van nog 2 andere duikers.

Het is nog vrij rustig op het water en na een klein half uurtje varen gaan beide boten voor anker voor Zandeiland 8. De schipper geeft een briefing over de duikstek en veiligheidsprocedures en niet lang daarna gaan we met een achterwaartse rol over boord.
Er ligt veel sediment op de bodem dus al vrij snel werd het eerst zo heldere zicht wat vertroebeld door wat stofwolken…. Omdat er veel pleziervaart was, kregen we het advies om een minimale diepte van 4 meter aan te houden en bij een opstijging eerst goed te controleren of er geen boten aan de oppervlakte waren.

Na een klein half uurtje zwemmen kwam je bij de “Snoekentuin” zoals de plek door de locals werd genoemd. Dit was een kleine zandhoop op een meter of 6 diep, waar een school van minstens 20 grote snoekbaarzen rondzwom. Tussen alle drukte van de rond zwemmende snoekbaarzen hingen enkele grote snoeken doodstil te zonnen en deze leken zich weinig aan te trekken van de duikers of de snoekbaarzen om hen heen.

De bodem was verder bezaaid met rivierkreeftjes: veel rode maar ook de grijsbruine variant was in grote getalen aanwezig. Als je te dicht in de buurt kwam of met je lamp scheen, staken ze heel agressief hun scharen naar voren om zich vervolgens pijlsnel achterwaarts uit de voeten te maken. Vlak langs de oever waren verscholen tussen het fonteinkruid grote scholen met kleine baarsjes te vinden, afgewisseld met een loerende snoek zo nu en dan. Ook veel jonge snoekjes tussen het groen op de bodem.

Na een uurtje duiken was iedereen weer aan boord en keerden we terug naar de jachthaven voor het vullen van onze tanks en een lunch. Rond half twee vertrokken we voor de tweede duik, deze keer bij Zandeiland 9. Hier lag een aantal wrakjes en afgezien van de snoekentuin was de flora en fauna hetzelfde als bij Zandeiland 8. Opnieuw snoeken, kreeftjes maar ook grondels en palingen werden bij terugkomst gerapporteerd. Ook werd er melding gemaakt van een dolfijn, maar dat sloeg waarschijnlijk meer op Leo’s buddy die zijn skills nog wat wilde “bijschaven”.

Het loopt al tegen vieren als we weer de haven invaren. Na het opruimen en inpakken van onze spullen, drinken we nog even wat in de bar en vervolgens keert iedereen voldaan huiswaarts. Het was weer een gezellige dag en ondanks de hitte hebben we met watertemperaturen tussen de 18 en 24 graden ons lijf redelijk koel weten te houden.

Peter was deze dag de fotograaf van dienst: klik hier om naar het fotoalbum te gaan.