Erg leuke duik in Todi

Todi 01 (12)Op 15 februari bezoeken Leo, Peter, Hedda en Ad duikcentrum Todi in Beringen, België. Todi is een zeer grote overdekte duikstek waarin honderden vissen zwemmen. Het is zoet water en verwarmd tot 24 graden.

Todi maakt deel uit van het Be Mine complex. Dit complex was tot 1989 een grote kolenmijn met alle toeters en bellen, zoals grote beluchtingstorens en hijskranen.  Na sluiting van de kolenmijn is het hele gebied herontwikkeld met onder andere als resultaat het openen van duikcentrum Todi in oktober 2016. Todi zit in wat vroeger de ‘indikker’ van de kolenwasserij was. Deze ‘indikker’ is een ronde, betonnen duiktoren van 36 meter doorsnee  en maximaal 10 meter diep. De duiktoren bevat 6 miljoen liter water. Op het Be Mine complex vind je onder andere ook nog een mijnmuseum, winkelcentrum, klimhal en mountainbike-parcours op een grote berg steenafval.

We waren een beetje laat met het aanmelden bij Todi (ze werken met een timeslot van 2 uur). Op die zaterdag was alleen nog de tijd tussen 9:00 en 11:00 uur beschikbaar. Leo en Peter vertrokken dus al om 6:00 uur ‘s ochtends uit Sassenheim. Hedda en ik waren de avond ervoor al naar een hotel in Antwerpen gegaan en konden dus wat later vertrekken.

Om 8:30 uur is iedereen in Todi. Na het tonen van onze duikbrevetten krijgen we allemaal een polsbandje met een chip erin. Dit is ook de sleutel voor de lockers. Na het omkleden in zwembroek of badpak, moeten we met alle spullen met een lift naar de 4de etage. Daar is de bovenkant van het duikbassin.

Na het ontsmetten van de door onszelf meegebrachte duikspullen, zoeken we langs de kant een plekje om de duikset op te bouwen. Duikfles, lood en een trimvest levert Todi. Het overige hebben we zelf meegenomen. Omdat het water 23 graden is, heb je genoeg aan een enkel 7mm pak. Vanaf de rand van het duikbassin zie je de vissen al zwemmen. Dat belooft wat!

Vanwege de laatste stuiptrekkingen van een verkoudheid besluit Hedda om te gaan snorkelen in plaats van te duiken. Van Todi mag ze een volgelaats-snorkelmasker gebruiken. Daar heeft ze nog geen ervaring mee, dus zo wordt het toch nog een kleine ontdekkingsreis.

Via een duiktrap gaan we te water. Omdat wij zo vroeg zijn, hebben we Todi het eerste kwartier helemaal voor ons zelf. Daarna wordt het drukker. Onder water is het zicht natuurlijk perfect. Het duikbassin is een soort trechter die op het diepste punt 10 meter diep is. Langs de rand is het 5 meter diep. Mijn duikcomputer gaf na afloop een gemiddelde duikdiepte aan van 4,7 meter. Onder water is van alles te zien: 2 autowrakken, een tunnel, een huisje met onderwaterbar en allerlei objecten. Op 4 meter diepte zit een onderwatergrot  met een luchtbel. Hier kan je je ademautomaat uitdoen en lucht uit de bel inademen.

Verder zijn er diverse betonnen obstakels en stenen in rvs kooien. In de betonnen obstakels zijn veel pijpjes van verschillende afmetingen geplaatst. In deze pijpjes zit ook vis.  Er zwemmen heel veel soorten vis van groot (ca 50 cm) tot klein (enkele cm). En de vissen hebben soms aparte vormen of kijken zo chagrijnig dat het grappig is. De vissen komen uit Zuid-Amerika en Afrika. Voor zover ik heb begrepen zijn het allemaal planten- en algeneters. Wel is in 2019 een snorkelaarster in haar hand gebeten door een zilveren arowana. De vissen zwemmen vrij om ons heen en trekken zich vandaag weinig van de duikers aan.Todi 01 (8)

Als wij na 70 minuten het water uitgaan, staan 60 personen zich om te kleden lang de rand van het bassin. Er komen hier ook veel kinderen die door een duikinstructeur door het bassin voortgeduwd worden. Langs de rand van het bassin zit bovendien op 4 meter diepte een brede rand, afgezet met touw. Dit is een onderwater-wandelparcours. Mensen zonder duikbrevet kunnen hier onder begeleiding een onderwater- wandelingetje maken.

Na het afbouwen van de duikset (lood, trimvest en duikfles laat je daar uiteraard achter) ga je weer met de lift naar de kleedkamer. Dit alles is perfect geregeld. Na afloop kan je in het aangrenzende café nog wat eten en drinken. Leo en Peter zijn vervolgens doorgereden naar Nemo 33 voor nog een duik. Hedda en ik hebben bij de Decathlon in Antwerpen direct een volgelaatsmasker voor Hedda gekocht. Het snorkelen hiermee is haar namelijk erg goed bevallen. Rond 17:00 uur zijn we weer thuis.

Wij vonden het een leuke dag en Todi is zeker voor herhaling vatbaar. Tip: ga voor het vroegste tijdslot. Want het kan hier echt heel druk worden.

Meer info op de website van Todi

 

1 Response

  1. Hedda zegt:

    Het was echt een leuke plek om te snorkelen. En makkelijk dat ik een keertje uitgebreid zo’n volgelaatsmasker kon proberen.