Hemelvaartweekend 2019

Traditiegetrouw had het Onderwaterbos ook dit jaar weer een aantal kampeerplekken gereserveerd op Camping De Klaverweide in Ellemeet, met als doel om er weer een gezellig duikweekend van te maken. Gelukkig bleken de onheilspellende weersvoorspellingen van de voorafgaande weken niet uit te komen en werd het een prachtig zomers weekend.

Karin, Olaf en Angelique waren al wat eerder naar Zeeland afgereisd en maakten op woensdag twee mooie duiken bij de Zeelandbrug. Bij de eerste duik op de LW kentering om 12.00 uur was het een drukte van belang en werd besloten om bij de verre trap te water te gaan. Geen onverstandige keuze, zo bleek, want ze kwamen onderwater niemand tegen, wel heel veel leven zoals grote millennium wratslakken met hun eiersnoeren, veel harlekijnslakjes, pitvis, grote Noorzeekrabben, steenbolkjes en heremietkreeftjes. Op de HW kentering rond de klok van 18.00 uur die dag stonden er nauwelijks auto’s op de parkeerplaats en werd besloten om bij de eerste trap bij de pijler te water te gaan. Op een diepte van ca. 8 meter, enkele meters links van de pijlers werd een rekje gevonden waar een Sepia vrouwtje haar eieren aan het leggen was, nauwlettend gade geslagen en bewaakt door het veel grotere mannetje. Het verliefde stel werd door meerdere duikende paparazzi fotografen gadeslagen en op de gevoelige plaat vereeuwigd.

Donderdag gingen Carolien en Nico duiken bij de Zeelandbrug en Zoetersbout. Carolien kwam na afloop naar de camping en Nico ging weer terug naar huis om op zaterdag opnieuw naar Zeeland te komen, dit keer samen met Menno. Hedda en Ad hadden hun duikuitrusting deze keer (noodgedwongen) thuis moeten laten en gingen die dag op zoek naar haaientanden en wenteltrapjes op het strand van Cadzand. Eenmaal terug op de camping hadden ze een prachtige verzameling meegebracht, die Hedda vervolgens vakkundig vastlegde in haar schetsboek.

Voor vrijdagochtend stond er een bootduik op het programma. Tien duikers en 2 toeschouwers gingen die ochtend vroeg aan boord van de zodiac van Duikschool De Witte Boulevard uit Renesse, onder leiding van kapitein Willem.
Na de briefing van Willem werd de boot gezamenlijk te water gelaten en rond de klok van negenen voeren we uit de haven van het Springersdiep, naar de duikplek De 3 Dammetjes (ook wel bekend als De Muur), naast de Kerkeweg in het Grevelingenmeer.  Het zicht onder water was erg goed en helder, mede omdat onze groep de enige duikers op deze stek waren en aan de begroeiing onder water was te zien dat deze stek niet zo druk bedoken wordt. Na een uurtje kwamen alle duikers weer veilig en voldaan terug op de boot en keken ze terug op een relaxed en geslaagd duikje met noordzeekrab, zeenaalden, hooiwagenkrabben, groene wierslakken, scholen met jonge visjes, heremietkreeftjes en een aantal grote kreeften.

Op zaterdagochtend maakten Menno en Nico bij de Zeelandbrug een vroege duik, waarbij Nico zijn eerste volwassen sepia ontmoette. Later die ochtend volgde een tweede duik bij Zoetersbout en na een lunchstop op de camping ging het tweetal op sepiola-jacht bij het Koepeltje. Deze laatste belofte kon Menno helaas niet waarmaken, ze maakten een leuk duikje maar helaas zonder sepiola. Ondertussen gingen Olaf, Karin en Angelique naar Plompe Toren, waar het zicht voor de verandering eens een keer vrij aardig bleek te zijn. De zeeanjelieren komen hier in grote getalen en omvang voor, in allerlei kleuren: oranje, wit en paars, afgewisseld door velden met  slib- en viltkokeranemonen. Tussen al dat geweld spotte het drietal ook nog een fraaie grote zeedahlia.

En zo brak de zondag al weer aan en moest het kampement worden opgebroken. In een rustig tempo want de temperaturen liepen al snel op naar zomerse waarden. Tegen drieën verlieten de laatste Onderwaterbossers de camping om de huisreis te aanvaarden.

We kunnen weer terugkijken op een super-gezellig en zeer geslaagd Hemelvaartweekend en we kijken alweer verlangend vooruit naar het Zeelandweekend in September.