Weer lekker geoefend op Redden-skills

20160605.redden (08)Op zondag 5 juni staat een groep Onderwaterbossers aan de waterkant van de Klinkenbergerplas. De zon schijnt maar er wordt bedenkelijk gekeken naar het water. Niet alleen is het zicht niet al te best, ook hebben ze allemaal het voorgevoel dat het vandaag geen beste duikdag gaat zijn.

20160605.redden (01)En ze krijgen gelijk want het is de Praktijkdag Redden die hoort bij de gelijknamige specialisatie. In die specialisatie oefen je wat moet gebeuren als een duik niet verloopt zoals gepland. Het eerste buddypaar verliest elkaar uit het oog. Bij het tweede buddypaar zit vuile lucht in de fles en die hebben een flinke hoofdpijn als ze uit het water komen. Er verdrinkt iemand en dan volgt ook nog een hartinfarct bij een andere duiker.

20160605.redden (14)Gelukkig kunnen ze dan even bijkomen met een broodje warme hotdog. De catering is in handen van Reinier’s vrouw Erica die tussen de bedrijven door de lunch voor ons opwarmt en komt langsbrengen. Erica, het was heerlijk en we hadden het echt even nodig!. Na de lunch pakken we de ellende gewoon weer op met een beet van een giftige vis, oorproblemen en een gevalletje onderkoeling. Eef is het laatste slachtoffer en hij eindigt als een worstenbroodje, opgerold in een paardendeken.

20160605.redden (33)Een paar van de belangrijke lessen die de cursisten vandaag in de praktijk leren in willekeurige volgorde:

  • Ondersteun het hoofd van de duiker die horizontaal uit het water gehaald wordt
  • Houd de buddy in de gaten als je hulp verleent aan een duiker. Hij of zij heeft waarschijnlijk hetzelfde duikprofiel
  • Duikleider, jij moet delegeren. Ook als de neiging om het allemaal zelf te doen bijna onbedwingbaar is. Delegeren!
  • Baken je opdrachten af, bijv. maak zoekslagen op x-manier en kom na 15 minuten boven om te rapporteren.
  • Vraag goed door of laat goed doorvragen want alleen als je weet wat er is gebeurd, kun je hulp op maat verlenen

20160605.redden (41)Goed om te zien dat gedurende de dag steeds meer punten opgepakt worden door de cursisten. De samenwerking wordt beter en dus de hulpverlening ook. Deze skills moet je blijven oefenen maar vandaag is voor de cursisten een goede start voor het inslijpen van routine in de vaardigheden die we nooit nodig hopen te hebben.

20160605.redden (04)Gedurende dag krijgen we regelmatig bezoek. Niels’ vrouw komt met dochter Lisanne kijken, Henri komt foto’s maken, Marian komt nog even langsfietsen. Carolien en Peter komen de kommer en kwel ook van dichtbij bekijken. Dirk en Barbera komen nog langs en Dirk gaat zowaar nog een rondje zwemmen. We hebben de foto als bewijs. Onze stek is dan ook het bezoeken waard. Natuurlijk staan de 2 verenigingstenten als stevig hoofdkwartier. Er is een stuk grasveld afgezet met roodwit lint en een fluorvestje “Duikoefening” op de hoeken. Omstanders weten zo dat er bij ons niets spannends aan de hand is. Er staat voor belangstellenden zelfs een tafel met promotiemateriaal klaar. Als er nog wannabe-duikers rondlopen bij de Klink, dan weten ze nu van ons bestaan..

We hebben de TeylingenNieuws-site gehaald met onze reddendag.

1 reactie

  1. NicoR schreef:

    Mooi / leuk/ informatief . stukje.
    Groet Nico