Zuiderzeemuseum-uitje was top!

20160611.zuiderzeemuseum (24)Op 11 juni is Onderwaterbos een dagje op pad gegaan, bestemming Enkhuizen – het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum.

20160611.zuiderzeemuseum (01)We verzamelen rond 10 uur op de parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum, net buiten Enkhuizen. Vandaar gaan we met een pontje richting het museum. We varen langs de bruine vloot die er prachtig bij ligt in het ochtendzonnetje.

20160611.zuiderzeemuseum (04)Eenmaal in het museum zoeken we eerst het restaurant op. Daar staat de koffietafel al voor ons klaar. Daar komt ook Nicole, onze gids, ons ophalen. Met haar maken we een interessante rondwandeling door het museum. We krijgen uitleg over historische huisjes, interieurs en ambachtsbedrijven. Het museum is heel groen en rustig van opzet. Een prachtige plek om doorheen te wandelen. Er komen ook in onze groep mooie verhalen los van vroeger.

20160611.zuiderzeemuseum (28)Tussendoor duiken we het restaurant weer in voor een uitstekend verzorgde lunch. Na de lunch gaan we zelf aan de wandel door het museum. Het weer is een beetje wisselvallig met soms wat spetters. Maar goed genoeg om gewoon lekker buiten te blijven rondwandelen.

20160611.zuiderzeemuseum (35)Er wordt vis gerookt, netten geknoopt, de was gedaan en kleding hersteld, allemaal door figuranten in klederdracht. Het ziet er allemaal erg authentiek uit en daar waar we blijven staan, krijgen we direct een enthousiaste uitleg over wat ze aan het doen zijn. De “levende geschiedenis” wordt een tikkeltje serieuzer in “de watersnoodstraat”.

20160611.zuiderzeemuseum (56)Deze straat beeldt de situatie uit van net na de watersnood van 1916. Overal modder, kapotte huisraad, dode schapen en kippen en een botter over het pad. Ze hebben echt hun best gedaan om de ellende er realistisch uit te laten zien. Indrukwekkend. Twee vrouwen zitten even uit te rusten voor de deur van hun verwoeste huis voordat ze weer verder gaan met de grote schoonmaak. Ze vertellen dat ze blij zijn dat het exportverbod op vee (vanwege de oorlog) is opgeheven zodat ze hun vee kunnen verkopen. Omdat de grond verzilt is door de zoute overstroming konden ze hun vee namelijk niet meer voeden. Ze vertellen over de ellende die zo’n overstroming met zich mee brengt en dat het allemaal ook zo lang duurt voordat het water weer bedwongen is, maar dat ze nu blij zijn dat ze het leven weer kunnen oppakken. Ze blijven de hele tijd perfect in hun rol. We wensen ze sterkte en onder de indruk wandelen weer verder.

20160611.zuiderzeemuseum (58)Halverwege de middag schieten we de straat over het binnenmuseum in. Maar de puf is er een beetje uit en we maken een korte wandeling door de botenhal en de zalen van het “rondje Zuiderzee”. De energie komt even terug in de groep als Dirk op het karaoke-platform in één van de zalen  “One Way Wind” van de Cats inzet. We brullen even enthousiast mee. Daarna is het mooi geweest.

20160611.zuiderzeemuseum (74)We wandelen terug door Enkhuizen richting station. In afwachting van het pontje strijken we meer op een terras. Er komt kibbeling op tafel en een drankje. Het zonnetje komt er weer bij en we zitten even heerlijk na te praten. Dan meert het pontje aan bij het station en is het tijd om terug te gaan naar het parkeerterrein.

Karin, bedankt voor het organiseren van een geweldig dagje uit!