Duikavontuur in Jordanië

Afgelopen mei hadden wij een korte vakantie in Jordanië.  Zoals je op de foto’s kan zien, kun je hier prachtige duiken maken. Jordanië ligt ten noorden van Saudi Arabië en wordt in het westen van Egypte gescheiden door de Golf van Aqaba, een smalle uitloper van de Rode Zee.  Ons hotel, met het duikcentrum Sinai Divers, bevond zich in Tala Bay, een paar kilometer ten zuiden van Aqaba.  Dit is de tweede grote stad van het land en tevens de enige, maar niet onbelangrijke havenstad van Jordanië.  Onder de 26 kilometer lange kustlijn van het land liggen een 25 tal duikplaatsen die tot de mooiste stekken van de Noordelijke Rode Zee behoren.

Hoewel er, afhankelijk van het seizoen, soms passerende walvishaaien worden waargenomen kom je hier over het algemeen geen hele grote vissen zoals haaien of manta’s tegen.  Dat wordt echter ruimschoots goed gemaakt door een pracht aan bijzondere rifbewoners zoals Hengelaarsvissen, Zeepaardjes, Steenvissen en prachtig gekleurde naaktslakken.  Vooral deze laatsten zijn bij ons favoriet!

We hebben er afwisselend kantduiken en bootduiken gemaakt. Het huisrif was direct vanaf de kant toegankelijk, de andere duiklocaties lagen op zo’n 5-10 minuten varen.  Hiervoor was een kleine, overdekte motorboot beschikbaar.  Drie dagen hebben we gedoken van de MS Hermattan, een mooi live-aboard schip dat bij voldoende animo een dag werd gechartered door ons duikcentrum.

Op het wrak van de Cedar Pride, een voormalig vrachtschip dat na een brand speciaal voor duikers in 1985 is afgezonken, kun je ook prachtig duiken.  Het wrak is 81 meter lang en 20 meter breed en ligt op een diepte tussen 15 en 26 meter.  De Gevlekte Hengelaarsvis liet zich hier van alle kanten bewonderen en fotograferen, terwijl hij zich stevig vasthield aan een touw.  Ook kwamen we hier de zeer zeldzame en nog weinig waargenomen Rode Zee Paddenvis tegen.  Dit was zelfs een verrassing voor onze gids.  Vele Koraalduivels deden zich te goed aan kleine glasvisjes en Schorpioenvissen en Murenes hadden zich in het wrak gehuisvest. De mooiste stekken vonden wij Japanese Garden en Rainbow Reef (het huisrif), waar we drie zeepaardjes tegenkwamen, heel veel murenes en prachige ongerepte koraaltuinen.

Over het algemeen was er weinig stroming en de watertemperatuur was een redelijke 23°C.  We waren wel erg blij dat we onze 7 mm pakken (enkel weliswaar) bij ons hadden.

Jordanië is niet alleen leuk om te duiken.  Je kunt er ook prachtige excursies maken naar tal van bijzondere plaatsen.  Het is een land met heel veel oude geschiedenis en dat zie je nog op tal van plaatsen terug.  Zo hebben wij een dagexcursie naar de oude stad Petra gemaakt en een middag trip naar de woestijn van Wadi Rum.  Hier hebben we thee gedronken bij de Bedoeïnen en genoten van de veranderende kleuren van de woestijn tijdens de zonsondergang. Kortom, een zeer geslaagde vakantie die wij van harte kunnen aanbevelen!…

Olaf heeft ook weer hele mooie foto’s gemaakt.