Naakte schoonheid

Zondag 6 mei hebben we weer veel naaktslakken gespot in de Oosterschelde.  De eerste duik hadden we gepland voor Zoetersbout.  Maar vanwege de klachten over het bijzonder slechte zicht van duikers die uit het water kwamen, besloten we naar Anna Jacobapolder aan de overkant te gaan.

Daar aangekomen waren de berichten niet veel veel beter en toen een Belgische duiker zag dat Olaf zijn camera meepakte, werd hem dat ten zeerste afgeraden omdat ze nog nooit zulk slecht zicht hadden gezien op deze stek. OK, dus zonder camera en met niet al te veel goede moed toch maar te water.
Tot onze grote verbazing was het zicht met 2-3 meter best aardig.  Er was wel wat stof, maar met onze neus dicht op de blokken ging het prima.  We zagen prachtige exemplaren grote en kleine vlokslakken, in grote getalen vertegenwoordigd.  Sommigen deden erg hun best om een zo fotogeniek mogelijke pose aan te nemen, hetgeen onderwaterfotograaf Olaf enige frustratie opleverde.  Naast vlokslakken kwamen we ook nog een piepklein wierslakje tegen plus wat kreeften, noordzeekrab, botervisjes en een galatheakreeftje.  Een boven verwachting mooie duik, maar helaas geen plaatjes om te showen.
De tweede duik was op de kentering bij de Zeelandbrug.  Nu wel de camera mee (we gaan niet meer zonder!).  Het zicht was slechter dan bij de eerste duik. Er was erg veel stof en vlokken.   Maar goed, ook hier weer met onze neus op de blokken en al gauw zagen we een paar harlekijnslakjes.  Op ca. 16 meter diepte zagen we vervolgens 3 prachtige exemplaren van de slanke waaierslak. En bijna op het laatst kwamen we een voor ons nieuw exemplaar tegen: de zilverblauwe knuppelslak.  De naam is wat verwarrend, want in de regel is deze slak bruinig van kleur en vertoont geen spoor van zilver noch van blauw.
Daarnaast waren er ook nog mooie kokerwormen, vele botervisjes, een paar baby steenbolkjes en vele brokkelsterren te bewonderen. Er zijn overigens al sepia’s gesignaleerd, maar die hebben wij nog niet gezien.