Naaktslakjes in de Oosterschelde

Door Lous & Frank

Dit pinksterweekend was het weer tijd voor een rondje Oosterschelde vanaf een zonovergoten camping Orisant.  De eerste duik was een nachtduik in het Veerse meer bij Geersdijk Oost.  Opvallend was de enorme hoeveelheid groene wierslakjes.  De diversiteit aan Botryloides die we vorig jaar in Augustus waargenomen hebben was nu nog niet tot ontwikkeling gekomen.  Toch was dit het begin van een weekend met veel naaktslakjes.
De tweede duik was een bootduik met de Yerseke 62 bij Kulkenol georganiseerd door duikvereniging Dolfijn waar we te gast waren. Opvallend was de enorme hoeveelheid boompjesslakken.  Ook zagen we hier vlokkige naaktslakken, slanke waaierslakken (Coryphella gracilis), een blauwtipje en de zeldzame Facelina auriculata.
De derde duik bij de Zeelandbrug bood harlekijnslakjes en vlokkige naaktslakken.  Bij de tweede pijler aangekomen leek deze wel helemaal gebouwd uit boompjesslakken.  Ook hier vonden we de een blauwtipje en de Coryphella gracilis. Op de weg terug zagen we een witgestreepte waaierslak (Coryphella lineata).  Zes naaktslakken in een duik!  Ook werden we nog getrakteerd op een Sepia.
De vierde en de vijfde duik werden gemaakt bij de twee tetjes.
De eerste duik op de laagwater kentering.  Hier zagen we mooie grote wulken met een huisje en een duidelijk te onderscheiden operculum op de rug.  Ook zaten er vlokkige naaktslakken.  De tweede duik was een driftduik met opkomend water van de twee tetjes naar de Stelhoeve.  Teveel snelheid om slakjes te spotten maar leuk om te doen.
De laatste duik van het weekend was in de Grevelingen bij de jachthaven van den Osse.  In het ondiepe stuk zaten hier prachtige groene wierslakjes in het zonlicht te schitteren.  Een heerlijk duikweekend met acht verschillende naaktslakjes. Wordt vervolgd….
Noot van de webmaster: Nieuwsgierig geworden naar het onderwaterleven dat Lous en Frank zijn tegengekomen? Kijk hier voor een afbeelding van: