Uitgestorven of toch niet?

Door Frank & Lous

Afgelopen paasweekeinde was een mooie gelegenheid om van het onderwaterleven in de Oosterschelde te genieten.  Het duikseizoen 2012 is al weer ruim drie maanden oud.  De Slakdolf heeft het land inmiddels verlaten en het voorjaar begint zich aan te dienen.

De omstandigheden bij de haven van Burghsluis waren ideaal voor een diepere duik.  Tot een diepte van ruim 20 meter is de dijk begroeid met anjelieren en zijn er grote hoeveelheden brokkelsterren te vinden.  Het zicht was ongekend goed.  Grote vlokslakken in overvloed of zijn het nou toch kleine vlokslakken maar dan grote?  Tussen de anjelieren staat een prachtige pauwkokerworm zijn voedsel uit het water te filteren.  De stenen zijn ook weer rijkelijk begroeid met beide soorten Tubularia.  Ook waren er Galateakreeften en grote Noordzeekrabben in overvloed.

Bij de Zeelandbrug is het voorjaar ook duidelijk te zien. Tubularia met eitjes zijn overal te vinden.  Een buddypaar rapporteert een harlekijnslak.  Boompjesslakken en grote vlokslakken worden ook gezien.  De tweede pijler is prachtig begroeid.  In de buurt van de eerste pijler zit een groot Snotolf mannetje zijn nageslacht te bewaken.  Prachtig rood en ongestoord laat hij zich zonder een vin te verroeren door de duikers bewonderen.

De omstandigheden bij Burghsluis waren zo goed dat een duik bij Schelphoek ook het proberen waard was.  We hadden geen betere keuze kunnen maken.  De steil aflopende dijk was van boven tot 25 meter diepte begroeid met gorgelpijpen en penneschaften vol met voortplantingsorganen.  Langs de schachten van de Tubularia waren eisnoeren van boompjesslakken te vinden.  Na verloop van tijd vonden we een groepje boompjesslakken, knalrood als de Tubularia waar ze zich aan te goed deden en wel 7-10 cm groot.  Even verder vonden we een prachtige Coryphella lineata. Kokerwormen in overvloed en prachtige grote geweisponzen.

Tot onze grote verbazing vonden we hier ook witte sponsachtige kolonies met kleine poliepjes.  Beter bekend als dodemansduim.  De poliepjes van deze enige koraalsoort die in de Oosterschelde voorkomt zijn zo karakteristiek dat je je niet kunt vergissen.  In de loop van de duik vonden we zeker tien kolonies. Deze soort was onlangs als uitgestorven in de Oosterschelde gerapporteerd.  Andere buddyparen hadden de Alcyonium digitatum ook waargenomen, hij kwam dan ook in behoorlijk hoeveelheden voor. Uitgestorven?…….echt niet! Zo zie je maar weer dat het bezoeken van onbekendere duikstekken de moeite loont.

De laatste duik hebben we gemaakt bij Borredamme.  Langs de dijk stond een stevige stroming. Hier waren luciferslakjes (Coryphella brownie) ten overvloede te vinden, of was het nou de slanke waaierslak (Coryphella gracilis)?  Het maakt ons niet uit, ze waren prachtig.  Op een stukje wier zat zowaar ook nog een prachtige harlekijnslak.

Binnenkort komen de Sepias weer naar Zeeland en zal het weer heel wat drukker worden bij de duikstekken.  Wij hebben er in ieder geval al een prachtig begin van het seizoen op zitten.

Afbeeldingen van internet:
boven: Coryphella lineata
onder: Dodemansduim