Grote opkomst nieuwjaarsduik

nieuwjaarsduikHet begint als een klein plannetje van een paar winterduikers: “Laten we een Nieuwjaarsduik maken om 2013 goed te beginnen.” Op zondagochtend 6 januari om 11.00 uur bij het Haarlemmermeerse Bos is van een klein plannetje geen sprake meer. Er wordt een grote tafel neergezet voor koffie, thee en warme chocomelk met slagroom. Kees verwarmt een hele grote pan erwtensoep en een kleinere pan vegetarische tomatensoep boven een mobiele kookplaat. Het plannetje is ondertussen uitgegroeid tot een drukbezocht clubevenement.

nieuwjaarsduikRuim 25 Onderwaterbossers staan de genieten van de uitbundige ochtendzon. Van die groep hijsen 11 zich in een duikpak. Meer dan de helft kiest heel moedig voor het natpak. Fien, Henk, Menno,  Henri, Reinier en Ad verdienen daarmee de bewondering van alle aanwezigen. Hylke, Olaf, Angelique, Ivo en ik gaan voor het comfortabelere droogpak.

De hele groep verhuist naar de waterkant waar het al gauw een glibberige modderboel wordt. Onderwater is het zicht wisselend. Vanochtend zijn zo’n 70 duikers ons voor geweest dus op sommige plekken is het heel stoffig. Maar op andere plekken is het kraak- en kraakhelder. “Egyptische toestanden”, aldus Menno. Het bijzondere onderwaterlandschap van deze duikstek – de grillig gevormde veenblokken – komen extra mooi uit bij dit mooie zicht en het diep doordringende zonlicht. Voor iedereen is de duik de moeite waard. De ene ziet een joekel van een paling, de ander een dikke snoek of meerdere baarzen.

nieuwjaarsduikNa afloop is het even doorbijten voor de natpakduikers als ze zich uit hun pak worstelen. Maar de erwtensoep is warm en de chocomelk staat klaar. Dus ze kunnen direct aanschuiven voor een opwarmertje. Het zonnetje blijft er gezellig bij, dus beter hadden we het niet kunnen wensen.  Al snel staat iedereen met wat warms in beker of soepkom  gezellig te kletsen. Het nieuwe duikjaar kent daarmee inderdaad een gezellig en geslaagd begin. Dat er dit jaar nog maar vele mooie, veilige duiken mogen volgen! Dit jaar is alvast wat ons betreft een nieuwe traditie geboren – de nieuwjaarsduik!