Hemelvaart 2013: koud, nat en héél gezellig

20130508.hemelvaart-13.JPGHet Onderwaterbos-Hemelvaartweekeinde begint dit jaar officieel op woensdag 8 mei. Maar enkele enthousiastelingen meldden zich het weekeinde ervoor al bij de receptie van Camping Klaverweide. Zij beleven enkele zonnige dagen voordat de rest van de groep zich aansluit. Het is die woensdag bewolkt met een drupje regen en dus ook aan de frisse kant. Als de tent, caravan en camper staan, vertrekt een aantal direct richting Kerkeweg voor een eerste duikje.

20130508.hemelvaart-28.JPGReinier duikt onverwacht in zijn natpak. Het zojuist gekochte dunne onderpak voor zijn droogpak blijkt namelijk een fabricagefout te hebben. En het is toch net iets te koud om helemaal zonder onderpak te duiken. Het zicht onder water valt tegen omdat er veel klein groen spul in het water zweeft. Waarschijnlijk een gevolg van een lang, koud voorjaar met de nu toch onvermijdelijke en enigszins gehaaste opwarming. Maar wat leuk om weer de botervisjes, de zeesterren en de groene wierslakjes te zien! Ook een galatheakreeft en een eenzame vlokslak kruisen ons pas. Helaas passeert ook een geweldige plensbui.

20130508.hemelvaart-18.JPGNa een koude nacht vertrekken we naar Dreischor Parking. Eenmaal onder water is de hemelvaart-drukte daar goed merkbaar. Veel duikers komen we tegen. Ook veel onervaren duikers die – meegesleurd aan een buddylijn – hun best doen om hun instructeur al tijgerend over de bodem bij te houden. Je raadt het al, ook hier weinig zicht. Reinier had daar weinig last van want eenmaal in het water bleek zijn duikbril kapot en hij moest de duik afbreken. Peter haalde niet eens de waterkant want zijn nekseal werd ineens XXXL. Als degene die wel duiken weer terug de dijk over klauteren, tellen we 88 auto’s op de parkeerplaats en in de bermen.

20130508.hemelvaart-14.JPGOm de drukte te vermijden kiezen we voor de middag een duikstek die niet populair is – Preekhil. Vanaf de auto is het 735 stappen naar de instap. De zon schijnt, maar een straffe wind maakt de wandeling dragelijk (maar niet korter helaas). Ook hier is het zicht niet zo best en het onderwaterleven laat te wensen over. Reinier en Mark merken daar weinig van want Mark moet na een kwartiertje de duik afbreken. Hij is gestruikeld bij het te water gaan en voelt zich niet zo lekker. Ze wachten in het zonnetje totdat de rest weer terug is.

Het veldje op de camping wordt ondertussen steeds voller. We zijn uiteindelijk aanwezig met 6 caravans, 6 grote tenten, 4 bijzettenten en een camper. Niet dat er nog echt sprake is van primitief kamperen hoor. Kees en Mariska hebben al jaren een hoge koelkast in de voortent die niet zou misstaan in een gewone keuken. En uit de minuscule tent van Mark klinkt iedere ochtend het bescheiden gebrom van zijn Nespresso-koffiemachine. Zelfs zijn melkopschuimer is hij niet vergeten. Een barista kampeert met ons mee!

20130508.hemelvaart-22.JPGDe nacht van donderdag op vrijdag raast een ware storm over de camping. Het klinkt alsof iedereen aan het inpakken is – klapkratten die uitgevouwen worden, klepperende slippers en wild zaklampschijnsel over het veld. Alleen wordt er geen woord gewisseld …. Vreemd! Om 3 uur ’s nachts moet ik gewoon kijken wat er gaande is op ons veldje. Het blijkt een combinatie van klapperende voortenten, rondtollende buitenlampen en tingelende lijntjes. Verder geen mens te zien. Maar ’s ochtends blijkt dat iedereen ’s nachts buiten is geweest om luifels weg te halen en tenten goed te zetten.

Maar we zijn bikkels en blijven bij het plan om half acht af te reizen naar Zoetersbout. Je moet 20130508.hemelvaart-36.JPGtoch iets doen om de drukte voor te zijn! Zoetersbout blijkt hartstikke lagerwal en dus rijden we door naar Anna Jacoba Polder. Dit blijkt een hele goede keus. Het zicht is weliswaar matig door heel veel kleine kwalletjes. Maar dat is toch een verbetering ten opzichte van het slechte zicht van eerdere duiken. Angelique bevestigt dat het water inderdaad “heel dik” leek. Maar we zien meerdere vlokslakken en nog veel meer millennium wratslakken. Olaf zet een paar fraaie exemplaren op de foto. Reinier heeft eindelijk geluk en blijft voor de verandering een keer helemaal droog in zijn droogpak. Carolien daarentegen verliest een kilo lood tijdens de duik. Dus als je bij Anna Jacobapolder een kilootje tegenkomt …

20130508.hemelvaart-35.JPGDegene die wat langer in bed wilden blijven liggen, zijn naar het Koepeltje gegaan voor een duikje. Maar daar doet alles nog steeds nogal doods aan. Wat jammer dat het onderwaterleven het op deze stek zo moeilijk heeft. Ook Karin had het moeilijk want ze kreeg last van haar bril en moest de duik afbreken.

Duik twee van die dag begint ook al niet zo voorspoedig. Den Osse Haven blijkt een enorme klotsbak te zijn. We rijden door naar Dreischor Parking. Dat is gelukkig hogerwal en dus een lekkere luwe duikstek. Het zicht blijkt geweldig vergeleken met wat we ondertussen gewend waren. Gelukkig maar, want Marian maakt hier haar tweede buitenduik. Iedereen meldt veel gezien te hebben onder water hoewel er geen spectaculaire waarnemingen bij zitten. Het is Marks eerste duik bij het gemaal en hij neemt zich voor de volgende keer langer bij de pijlers te blijven. Gewoon een heerlijke duik!

20130508.hemelvaart-20.JPGWe haasten ons terug naar de camping want vanavond staat vis op het menu. En dat willen we niet missen. Het begint vroeg want aansluitend is het bingo bij SamSam. Gelukkig weigert de vis te ontdooien. Dus hebben we even de tijd om te relaxen in het zonnetje dat zich vandaag zowaar laat zien. Eenmaal ontdooid en gebakken is de vis verrukkelijk! Iedereen schuift aan want er is zoals gewoonlijk weer genoeg.

Na de vis blijft een deel van de groep nog even in het avondzonnetje zitten. Totdat de zon weg is en het dan toch nog wel erg koud blijkt. Anderen vertrekken naar SamSam voor de bingo. Hier laat Reinier zien dat hij zijn pech eerder deze week heeft omgebogen naar geluk. Voor ingewijden, hij is de nieuwe “Piet”. Hij geeft zelf ook toe dat het een beetje gênant is dat hij terug gaat naar de caravan met een bierset, een staafmixer, een opblaasbare boot en ook nog een kampeerkooktoestel. Toch is iedereen blij want de wind gaat liggen en we kunnen allemaal genieten van een rustige nacht.

20130508.hemelvaart-09.JPGZaterdag gaan we ons geluk nog eens proberen bij Dreischor. Reinier gaat bij Dreischor Parking zijn specialty “Grotduiktechnieken in open water” afmaken en neemt Ad als buddy mee. De rest gaat naar Drieschor Gemaal om nogmaals van het mooie zicht te genieten. Het is er druk, maar we vinden allemaal een parkeerplek. Gelukkig blijft het ook grotendeels droog. Terwijl toch eerst een hele natte zaterdag was voorspeld. Wederom maken we een leuke duik. Na afloop constateert Mark wel dat hij nog veel langer bij de pijlers had kunnen rondkijken omdat ze zo mooi begroeid zijn. We moeten dus nog een keertje terug denk ik…..

Aan het einde van de ochtend meldt Reinier geslaagd te zijn voor de specialisatie. Gefeliciteerd! Wel blijkt dat hij bij de bingo al zijn geluk heeft verbruikt. Ondertussen is namelijk zijn console gaan lekken. Toevalligerwijs is die van mij ook gaan lekken tijdens de laatste duik. Dus we staan zij aan zij in de duikshop voor de reparatie. Gelukkig is het snel opgelost met een nieuw rubbertje.20130508.hemelvaart-34.JPG

Terug op de camping slaat de rozigheid toe als we voor de tent zitten. De belangstelling voor een middagduik smelt weg in het aangename zonnetje. Vanavond gaan we bovendien met z’n allen eten bij de Argentijn in Renesse. Dus hebben we eigenlijk ook geen tijd voor een duikje. Omdat we met 30 mensen zijn, hebben we al een menukaart en geven we vooraf de keuzes door. Dat blijkt ’s avonds in het restaurant een gouden zet. In tegenstelling tot verleden jaar komen de bestelling nu snel door en zitten we snel allemaal heerlijk te eten. Een aantal drinken daarna nog een borrel bij SamSam terwijl de beloofde regen ondertussen met bakken uit de hemel komt. In de camper van Gerard brandt ook nog lang licht. En binnen lijkt het wel een illegaal gokkantoor. Kees zit met een grote stapel bankbiljetten voor zich. Mariska ernaast met de rekenmachine in de hand. De rekening van de Argentijn moet nog even voldaan worden en iedereen komt even langs om de portemonnee te legen.

20130508.hemelvaart-29.JPGZondagochtend is altijd een beetje droeve ochtend vanwege het opbreken van de tenten en zo. Maar meestal plannen we nog wel een duikje voor vertrek. Dus we spreken af om die ochtend om half acht Whatsapp-overleg te hebben en eventueel om half negen te vertrekken voor een duik. Maar die ochtend is het oordeel unaniem: “Ik duik nog even lekker mijn bedje in”. Het beloofde slechte weer blijft ook nog even uit. Dat betekent dat de meesten hun (voor)tent behoorlijk droog kunnen inpakken en dat is ook wat waard!

We kunnen terugkijken op een ontzettend gezellig Hemelvaartweekeinde met soms een zonnetje, soms een flinke regenbui en flink wat wind. En gelukkig ook een aantal mooie duiken. We kijken nu al weer uit naar het Zeelandweekeinde (30 aug – 1 okt)!