Lenteduik bij St. Annaland

De meteorologische lente is op 1 maart begonnen en de duikfora op internet stromen langzaam vol met waarnemingen van Snotolven in hun prachtige paaikleed. Reden genoeg voor een vijftal Onderwaterbossers om zondag 3 maart naar Zeeland af te reizen om te proberen dit fraaie beest te strikken voor een plaatje op de website.

Ad had de stek gekozen: bij St. Annaland werd gewag gemaakt van een Snotolf op een diepte van zo’n 4 – 5 meter bij laagwater. De laagwaterkentering viel aan het begin van de middag. De tijd te water werd door Angelique bepaald op 12.30 uur. De kentering lag rond 13.05 uur. Mooie tijd voor een zondag.

Iedereen was al vrij vroeg, rond 11.15 uur, ter plaatse. Het was al gelijk duidelijk dat er meer duikers op de berichtgeving waren afgekomen. De meesten gingen al gelijk te water. Omdat de waterstand al erg laag was, twijfelden wij aan de juiste berekening aan onze zijde. Dus maar snel omkleden.

Helaas was Hedda nog niet genoeg hersteld van een hardnekkige zware verkoudheid, dus kon zij ons mooi helpen aan de kant. Het was namelijk duidelijk dat de routine er bij iedereen een beetje uit was na een winter minder frequent duiken. Op de weg naar het water kwamen we diverse duikers tegen die het water alweer uitkwamen. De meesten hadden de Snotolf niet gezien. Een drietal echter wees naar bellen schuin tegenover de plek waar we onze vinnen aandeden: “Daar bij die bellen zit er één op 4,5 meter”. Reinier en Ad doken als eerste onder, gevolgd door Olaf en Angelique.

Angelique had te weinig lood bij zich en moest voortdurend worstelen om onder te blijven. Het had een paar ongecontroleerde opstijgingen tot gevolg, maar na voor de derde keer opnieuw onder gedoken te zijn, werd door Olaf uiteindelijk de goed gecamoufleerde Snotolf gesignaleerd. Met een steeds leger wordende fles werd de worsteling voor Angelique steeds zwaarder en na 35 minuten werd besloten dat het mooi was geweest.

Reinier had het na 30 minuten duiken nogal koud gekregen. Hij kwam met blauwe lippen en rillend van de kou weer op het droge. Hij en zijn buddy Ad waren er helaas niet in geslaagd om de Snotolf te vinden, maar zij hadden wel een fraaie Donderpad, Kleine Vlokslak en een joekel van een Kreeft “buit gemaakt”.

Tijdens de gezellige après-duik werd er onder het genot van hete koffie, chocomelk en appelflappen nog even nagenoten en zijn er weer nieuwe duikplannen gesmeed: aankomende zondag de Meervallen in het Haarlemmermeersebos zoeken!

Olaf heeft een prachtfoto gemaakt van Snotolf met eitjes. Ook Ad heeft mooie foto’s gemaakt. Bekijk het fotoalbum.