Terugblik op het winterduiken

Officieel trekt de club zich rond 1 oktober terug in het verwarmde zwembad van De Wasbeek. Maar waarom niet doorduiken? Een groeiende groep Onderwaterbossers is ook op een mooie winterdag te porren voor een duikje. Oproepen stonden geregeld in het gastenboek. Voor snelle onderlinge afstemming werd zelfs een Whatsapp-groep “Winterduikers” aangemaakt. We hebben deze winter gedoken bij Vinkeveen, Haarlemmermeerse Bos, Klinkenbergerplas, Kerkeweg en St. Annaland. Soms in een groep van twee of drie, maar regelmatig ook met een grotere groep. Met soms wel negen duikers aan de waterkant leek het wel een zomerduik.

Het enthousiasme resulteerde in een explosieve groei van het aantal droogpak-duikers binnen de vereniging. Zelfs een Onderwaterbosser die beweerd had “echt nooit” aan een droogpak te gaan, ging voor de bijl. De belangstelling voor de specialisatie droogpakduiken die in de loop van 2013 gegeven gaat worden, zal ongetwijfeld op warme belangstelling van deze groep kunnen rekenen. Overigens moet vermeld worden dat er wel degelijk ook nat gedoken wordt in de winter. De opper-bikkels zullen we maar zeggen.

In welk opzicht verschilt winterduiken van zomerduiken? Om te beginnen zijn het geen Onderwaterbos-clubduiken. Dus geen AED, zuurstofkoffer of oppervlaktecoördinator aan de kant. Buddyindeling en maximale duiktijd worden gewoon onderling geregeld.

De duiken zijn daarnaast doorgaans wat korter, een half uurtje of iets langer. Want met een watertemperatuur die langzaam zakt tot 1 graad boven nul is afkoeling wel een serieus aandachtpunt. Eén van de winterduikers stuurde zelfs na een winterse duik een foto rond om te bewijzen dat hij zijn thermostaat thuis “een graadje hoger” had gezet. Ook moet je bij deze lage temperatuur rekening houden met het risico van bevriezing van je ademset. Dus voordat je in het water gaat je trimvest even met de mond opblazen en je inflator en ademautomaat pas gebruiken als de kraan onder water is.

Natuurlijk moet je ook je gezonde verstand blijven gebruiken. Als het te hard waait of de plas is ineens aan het dichtvriezen, dan dus “nu even niet”. Materiaal en materiaalpech vereisen ook extra alertheid. Een blazende inflator, een lekkend droogpak, een vergeten droogpak (ja echt) betekenen dat de winterduiker zijn plan soms zonder morren moet bijstellen. Ook dat is duiken.

Een winterduiker worstelt ook eeuwig met de loodhoeveelheid. Extra onderkleding zorgt voor extra drijfvermogen . Tel daarbij op extra dikke duikwanten waarmee je niets meer fatsoenlijk kunt vastpakken. Hoeveel extra lood heb je nodig om dat te compenseren? Menig duik eindigde met de woorden: “Het lukt me nu echt niet meer om onder te blijven.”

Wat ook anders is, is de duikstek zelf. De natuur boven en onder water is om te beginnen in winterslaap. Dus geen spectaculaire waarnemingen, wel baars, snoekbaars, paling, brasem, kreeftjes en één penseelkrab. De meeste duikers hebben zich ook teruggetrokken in hun winterhol. Heb je de parkeerplaats van Kerkeweg of Vinkeveen (zie foto) wel eens voor jezelf gehad? Als winterduiker heb je soms het hele asfalt tot je beschikking. Een beetje spookachtige ervaring, alsof je de laatst overgebleven persoon op aarde bent.

Dat klinkt misschien niet zo gezellig, maar het is juist dikke pret. De koffie, thee en warme chocolademelk hebben nog nooit zo goed gesmaakt als na een frisse winterduik. En er is altijd wel iemand die wat lekkers meeneemt. Het werd zelfs steeds gekker. Natuurlijk kletskoppen, stroopwafels en bokkenpootjes. Maar wat dacht je van kitkat, oliebollen en chocolade kerstklokjes. Soms werden zelfs broodjes warme worst geserveerd (Ivo, bedankt!). Onvergetelijke duiken!

We hebben enorm genoten, gesnoept en gelachen op onze winterduiken. Maar nu zijn wij toe aan de zomer, aan ontzettend zweten in je pak als je die Zeeuwse dijk over moet klauteren, aan nakletsen in korte broek in plaats van met een wollen muts op en handschoenen aan. Bij onze openingsduik op 5 mei worden de winterduikers allemaal weer zomerduikers. Maar als de winter weer begint en jij geen zin hebt in een winterslaap, zoek ons dan op. Je kunt op een warm welkom rekenen bij de winterduikers!