Wadi Lahami en Marsa Shagra (feb. 2014)

201402.egypte-56.JPGHet is dan eindelijk zo ver! In de vroege ochtend van zondag 2 februari worden we door de vrouw van Menno afgezet op Schiphol voor onze duikvakantie. Na wat wijzigingen in de duikplanning gaan we naar de tentenkampen van Red Sea Diving Safari in Wadi Lahami en Marsa Shagra. We vliegen naar Marsa Alam waar we worden opgewacht door de buschauffeur van Red Sea Diving Safari die ons naar Wadi Lahami gaat brengen.

Na een lange busrit richting het zuiden, waar we eerst 2 Nederlandse duikers hebben afgezet in Marsa Shagra, komen we dan eindelijk aan in Wadi Lahami. Daar worden we verwelkomd door Hossam de beheerder en een groep duikers. Al snel komen we er achter dat het Belgen, Fransen en nog een Nederlander zijn die ons de komende 3 dagen met verschillende duiken zullen vergezellen. Nadat we onze tent hebben toegewezen, krijgen we een box met lood en een gordel. Omdat we tenslotte zijn gekomen om te duiken vinden we het eigenlijk best een goed idee om gelijk een avondduik te maken. Het is al wel laat en er moet nog een “kapitein” worden geregeld voor de zodiac maar we kunnen de zelfde avond nog een avondduik maken. Na de duiken krijgen we een lekkere maaltijd voorgeschoteld en niet veel later gaan we slapen want het is toch wel een lange dag geweest. En de volgende ochtend worden we weer vroeg verwacht bij het ontbijt.201402.egypte-20.JPG

We volgen een strak schema en dat merken we de volgende ochtend. Om 06:15 uur gaat de wekker al. Lichtelijk gebroken door een dun matrasje, hard bed en een blaffende hond zitten we om 6:30 uur aan het ontbijt. Na het ontbijt moeten we ons in ons duikpak hijsen en volgt de briefing. De ochtendduik wordt begeleid door een duikgids en we maken 2 duiken. Na de eerste duik varen we naar de volgende duikstek en daar krijgen daar thee en cake. In de ochtend gaan we naar zone B, zoals het wordt genoemd. Dit zijn riffen met bijzondere namen zoals Blumen, Claudia en Lami South. Na de tweede duik varen we terug naar het tentkamp en wordt een lunch geserveerd. Het eten smaakt goed want na een ochtend duiken krijg je best wel trek. ‘s Middags en ‘ s avonds duiken we zonder begeleiding en dichterbij in Zone A op de riffen Torfu en Shabrour. Uiteraard zien we mooie beesten zoals dolfijnen, mooie naaktslakken, vleermuisvissen, schildpadden, koraalduivels en verschillende baarzen. Maar we zien ook dat de huisriffen minder mooi waren dan voorheen. Het koraal was dood en er zwom minder leven. Volgens Menno en Vincent was het hier vorig jaar toch een stuk levendiger en kleurrijker.

201402.egypte-10.JPGOp woensdag 5 februari maken nog 3 duiken. Daarna moeten we onze spullen inpakken en verhuizen we naar Marsa Shagra. Aan het begin van de avond komen we daar aan en krijgen we een sleutel van een lodge. We hangen onze pakken uit. De rest van de duikspullen kunnen we in kratten doen en die worden op geborgen in een hokje. We maken geen avondduik maar we gaan douchen en eten. In Marsa Shagra is er een lopend buffet met veel lekkers waar ons te goed aan doen.

In Marsa Shagra kunnen we zelf bepalen hoe laat we gaan duiken en we hoeven dan ook niet vroeg uit bed. We moeten ons donderdagochtend eerst nog aanmelden bij de duikschool voor lood en een gordel maar daarna gaan we weer lekker duiken. We kunnen duiken op het huisrif waar ons moeten aanmelden. Op een bord moeten we aangeven of we kiezen voor een duik op het North reef of South reef, of we vanaf de kant duiken, of we met de zodiak gebracht en opgehaald willen worden of dat we een variatie daarop willen: heen met de zodiak en terug zwemmen.

Het huisrif is een mooi rif met een gevarieerd onderwaterleven. Overdag hebben we op de huisriffen groot bekmakrelen, trekkervissen, krokodilvis, barracuda’s en sidderroggen gezien. Bij de avondduiken zien we onder andere sepia’s, octopus, jagende schorpioenvissen, reuze murenes en zeenaalden. Vrijdag hebben we een trip geboekt naar Shaab abu Dabab. We wilden eigenlijk naar een ander rif maar door de harde wind, hoge golven en wind was dit onmogelijk.201402.egypte-36.JPG

En dan is het alweer zaterdag en mogen nog maar 2 duiken maken. Menno heeft last gekregen van zijn oor besluit om niet meer te duiken. De rest van de groep maakt zaterdagochtend een duik op Eliphenstone.  Door de harde wind en hoge golven is het al een spektakel om er te komen. Maar onder water is het ook schitterend. De steile wand waar je kunt afdalen naar grote diepte, en de duizenden kleine visjes die er zwemmen, maken het een bijzondere ervaring. Als we terugkomen, maken we een laatste duik op het huisrif. Dan moeten we toch echt stoppen en onze duikspullen uitspoelen en te drogen hangen. De dag erna moeten we helaas alweer naar huis.