Duikreis naar Kaapverdië

kaapverdie-2017-10Zoals in de vorige nieuwsbrief beloofd … het verslag van de duikreis naar Kaapverdië.

kaapverdie-2017-15Vrijdagochtend 3 maart 2017 wordt er al vroeg verzameld op Schiphol Airport. Olaf & Angelique, Petra & Marian, Dirk & Barbera en Jan & Karin staan op het punt te beginnen aan hun duikavontuur naar Kaapverdië en wel naar de meest westelijk gelegen eilanden Sao Vincente en Santo Antao. We vliegen vroeg in de ochtend met Tap Air naar Lissabon, waar we een dagje gaan cityhoppen en de volgende ochtend zullen we doorvliegen naar Sao Vicente.

kaapverdie-2017-13We hebben onze koffers ingecheckt, we mogen per persoon 2x 23 kg bagage meenemen! En daar wordt natuurlijk gretig gebruik van gemaakt. Nadat we zijn geland op Lissabon Airport is het niet helemaal duidelijk hoe we nu bij het hotel moeten komen. Maar het hotel blijkt vlakbij het vliegveld te zijn en we besluiten met onze zware duikkoffers maar te gaan lopen aangezien we shuttle die ons zou brengen nergens te kunnen vinden. Bij het hotel aangekomen krijgen we de kamers toegewezen en brengen we onze koffers naar de kamers, frissen ons een beetje op om daarna te verzamelen in de lobby. We besluiten naar het Oceanario te gaan. Het Oceanario is een enorm aquarium van 5 miljoen liter zeewater waar een grote diversiteit aan vissen rond zwemmen. Om het aquarium heen zijn verschillende exposities die je meer vertellen over het ecosysteem van onze oceanen. Met onze dagtickets voor het openbaar vervoer is dit eenvoudig te bereizen en het  is zeker een aanrader om te bezoeken. Na het bezoek gaan we weer met de metro naar de binnenstad van Lissabon waar we wat rondslenteren. Helaas laat het mooie zomerweer ons een beetje in de steek. Het is koud en het regent af en toe. Moe en toch wel koud vinden we een leuk Portugees restaurant waar we heerlijk hebben gegeten.

kaapverdie-2017-19Zaterdagochtend vliegen we dan eindelijk door naar Sao Vicente. Na een vlucht van ongeveer 4 uur staan we nog een uurtje in de rij om ons visum te kopen. We merken al dat we op een Afrikaans eiland zijn want het woord “opschieten” komt niet voor in Kaapverdië. Nadat we eindelijk onze koffers van de band hebben gehaald staat Arie, onze Kaapverdische duikleider, ons op te wachten om ons naar het resort te brengen. Het Foya Branca resort ligt aan het mooie strand van Sao Pedro en ligt op ongeveer 20 minuten rijden van de hoofdstad Mindelo. Op het resort is de duikschool van Dive Tribe gevestigd. Nadat we ons in onze kamers, met zeezicht, hebben gesetteld, gaan we met onze duikspullen naar de duikschool en vullen we het verplichte papierwerk in. Arie vertelt ons dat we 3 duikdagen zullen vertrekken vanaf het strand van Sao Pedro en 2 duikdagen vanaf de haven van Mindelo. We merken dat Arie zijn zaken goed voor elkaar heeft. Hij zorgt dat al onze duikspullen vanaf de duikschool over het brede strand naar de vissersboten worden gedragen en iedereen wordt in één van de boten DIGITAL CAMERAgeholpen. Over de zodiacs waarover wordt gesproken in de informatie van Eigenwijze Duikreizen klopt niet veel. Ze zijn er wel maar feit is dat ze stuk zijn. Het kost wat moeite om ze te laten repareren aangezien op het eiland alles over zee aangevoerd moet worden. Maar dat drukt de pret niet want we gaan in 2 originele vissersbootjes aan ons duikavontuur beginnen. Het is voor Petra en Marian hun eerste duikvakantie en Olaf gaat ook weer na lange tijd duiken, best spannend allemaal! De boot met Petra en Marian ziet op weg naar de duikstek dolfijnen voorbij zwemmen en de vliegende vissen vliegen letterlijk voorbij. Dat belooft al wat! Als iedereen in zijn uitrusting is geholpen gaan we te water en merken dat met een watertemperatuur van 20 graden het een beetje fris is. Het water is wel helder. Het onderwaterleven wordt gekenmerkt door grillige rotsten waar tussen een grote diversiteit aan vissen rond zwemmen. We zijn gelijk enthousiast en willen het onderwaterleven van Sao Vincente verder verkennen. In de 3 dagen dat we vanaf het strand van Sao Pedro vertrekken, hebben we te maken met veel wind waarbij het uitvaren een uitdaging op zich is. Maar de schippers loodsen ons veilig naar de duikstekken en met de begeleiding van onze duikgidsen maken we prachtige duiken. We zijn onder de indruk van het prachtige onderwaterleven. Er is veel vis, prachtige naaktslakken die specifiek zijn voor Kaapverdië, schildpadden, hengelaarsvissen en grote schorpioenvissen en nog veel meer. Elke duik levert een mooi verhaal bovenwater op.

DIGITAL CAMERADuikdag 4 en 5 vertrekken we om 08.00 uur met de shuttle van het hotel naar de hoofdstad van het eiland, de havenstad Mindelo. De duikschool van Dive Tribe ligt aan het einde van de boulevard. Inmiddels zijn we gewend aan het relaxte tempo van het eiland en als we zien dat ook hier de zodiacs niet uitvaren, maken we ons niet zo druk. Arie heeft een vissersboot geregeld waar we gezellig met onze hele groep op kunnen. We maken vanaf het vertrekpunt Mindelo nog 4 duiken met als topduik Little Island. Dit is een klein rotsig eilandje recht voor de haven van Mindelo, waar een oude vuurtoren opstaat. Bij het eiland maken we een prachtige duik met in 1 duik wel 4 hengelaarsvissen. Helaas kunnen we door de opkomende wind en de daarbij horende hoge golven niet nog een keer duiken bij deze duikstek. We sluiten onze duikweek af met een heerlijk rustige duik een beschutte baai.

DIGITAL CAMERAWe hebben natuurlijk niet alleen maar gedoken. We hebben ook de havenstad Mindelo verkend. Vanaf het resort vertrok, op bijna altijd vaste tijden, een shuttle bus. Wij waren er vanuit gegaan dat deze shuttle bus alleen door de gasten van resort werd gebruikt, maar we kwamen er al snel achter dat de bus ook door het personeel van het resort werd gebruikt. Hierdoor kregen we een gratis tour door de stad omdat we steeds een andere route namen naar het vaste afzetpunt. En af en toe sprong er iemand aan boord die blijkbaar goede connecties had met de chauffeur. Heel bijzonder, maar je moet je er maar aan overgeven en dan is het gewoon een bijzondere ervaring.

Mindelo is de Kaapverdische variant van de Franse Riviera. Afbrokkelende koloniale villa’s kijken uit over dobberende jachten en de vele scheepwrakken die in haven liggen. Het valt op dat je in Mindelo, als toerist, veilig kunt rond lopen en de Kaapverdische bevolking is vriendelijk. Het is een stad die nog niet wordt overspoeld door toeristen en waarvoor je voor gemiddeld €10.- p.p. uitgebreid kunt eten en drinken.

DIGITAL CAMERAHelaas houdt de vakantie na 1 week op voor Olaf, Angelique, Petra en Marian. Ze worden op zaterdagochtend naar het vliegveld gebracht en gaan weer terug naar Nederland. Voor mijzelf, Jan, Dirk en Barbera gaat de vakantie nog even door en wij vertrekken naar Mindelo om met de ferry naar het volgende eiland, Santo Antao, te gaan.

DIGITAL CAMERAWe varen in ongeveer een uur van Mindelo naar de kleine havenstad Porto Novo van Santo Antao. In haven staat ook weer iemand van Dive Tribe op ons te wachten. We laden onze duikkoffers in de pick-up en worden naar het Santantao Art Resort. Het resort doet van de buitenkant luxe aan en kamers zijn verzorgd, schoon en kijken uit op de tuin met zwembad of de zee. Nu met z’n vieren gaan we naar de duikschool waar we zien dat er hard wordt geklust om alles klaar te maken voor het komende duikseizoen. We vullen ook hier het verplichte papierwerk in en krijgen te horen dat we hier ook om 8 uur ‘s ochtends klaar moeten staan. We krijgen het advies om bij een lokale eetgelegenheid te dineren. Het eten is er heerlijk, alles wordt bereid op de barbecue. We gaan voldaan naar bed.

De volgende ochtend staan we bij de duikschool klaar om met pick-ups naar de haven van Porto Novo te worden gebracht. In de haven ligt een grote zodiac! op ons te wachten en we stappen met nog 2 Nederlanders aan boord om hier aan ons volgende duikavontuur te beginnen. Hoewel het eiland maar een uur varen is van Sao Vicente zien we dat hier nog meer vis is. Waar we bij Sao Vicente veel schorpioenvissen en hengelaarvissen hebben gezien, krijgen we hier juist enorm veel naaktslakken te zien en grote scholen met doktersvissen en groupers. We hebben als topper een enorme nurse shark die in een grot ligt te slapen.

kaapverdie-2017-75Omdat we niet alleen op het resort willen blijven na het duiken, huren we een paar keer een taxi (pick-up) die ons over het eiland rondrijdt. Hier zien we dat Santo Antao twee kanten heeft. De kant van Porto Novo is ruig en kaal. En gaan we de bergkam over dan komen we in een groene oase waar bananen-, mango- en broodbomen groeien. Wat een verschil! Dit is dan ook een eiland waar veel wordt gewandeld en we kunnen ons goed voorstellen waarom. Onze Kaapverdische taxichauffeur Juan, die ook een beetje Nederlands spreekt, brengt ons naar de mooie plekjes van het eiland en zorgt dat we in een lokale eetgelegenheid in de bergen kunnen eten.

DIGITAL CAMERAWe worden opgeschrikt doordat Jan zich niet goed voelt. Hij heeft een ontsteking bij een wondje op zijn enkel. Hij gaat op donderdag, onze laatste duikdag, zelfs niet mee duiken. Op vrijdag besluit hij naar een huisarts te gaan. Samen met de duikgids gaat hij vrijdag na het ontbijt naar de huisarts, waarna hij na een paar uur terug komt met pijnstillers en antibiotica. Op zaterdag moeten we dan echt weer vertrekken. We worden naar de ferry gebracht en in Mindelo brengt een shuttle ons naar de luchthaven. Na een lange dag met een tussenstop op Lissabon landen we middernacht weer op Nederlandse bodem.  Moe maar voldaan kijken we terug op nog een heerlijke vakantie die van ons betreft zeker nog een keer herhaald mag worden.

Helaas heeft voor Jan de vakantie een mindere afloop. Nadat hij zondagochtend bij de huisartsenpost is geweest, wordt hij doorgestuurd naar het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp waar hij 15 dagen zal blijven om de wondroos onder controle te krijgen. Nu ik dit stukje schrijf is Jan inmiddels uit het ziekenhuis en werkt hij aan verder herstel!