Lekker gedoken aan de Costa Brava

img_8034     In juli bezoeken we voor de 3de maal de Costa Brava. Je kunt daar namelijk heerlijk en relaxt duiken. En we gaan niet alleen. We treffen daar Menno, zijn vrouw Marijke en hun kids op Camping Punta Mila bij L’Escala. Wij reizen met onze grote tunneltent, Menno komt in een gehuurde nostalgische Eriba Touring-caravan. We hebben 2 rustige plekken tegenover elkaar en naast het sanitairgebouw (dat echt de hele dag door schoongemaakt werd en er dus pico bello uitzag). De zee ligt ongeveer 800 meter wandelen door een bos. Die wandeling eindigt dan bij een kleine baai met zandstrand. Al snorkelend treffen we daar kleine barracudaatjes. Zo schattig!

img_8026We gaan die eerste dag op zoek naar een duikschool met vulgelegenheid en komen terecht bij Mateua Dive. Die duikschool zit op een paar minuten rijden van de camping en wordt gerund door een aardige dame met Belgische tongval. We krijgen uitleg over de kantduikstek Illa Mateua in de baai direct achter het gebouw en over de bootduiken die ze organiseren. Hier krijgen we wel een goed gevoel bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe kantduikstek blijkt gratis te zijn en ziet er relaxt uit, dus dat besluiten we als eerste te doen – om even te wennen. Het gaat hier om een kleine baai met een rotsachtig strand waar ook gezwommen en gesnorkeld wordt. Middenin de baai staat een grote rots waar je omheen kunt duiken. De rots wordt in tweeën gehakt door een deels overdekte tunnel. Die tunnel is voldoende groot en kort om daar gewoon even lekker op verkenning te gaan. En de navigatie is echt supersimpel. In een uurtje zwem je rond de rots en hobbel je zo het strand weer op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe stek blijkt top te zijn. Niet eerder zagen we zo’n mooie kantduikstek in Spanje. We zien octopussen, beerkreeften, gaffelbekkabeljauw, blennies en mooie wanden vol oranje, rode en knalgele begroeiing. Het valt me wel op dat hier weinig slakjes zijn. Ik heb helemaal happy als we op de 2de duik hier een stel cratena-slakken tegenkomen.

Uit nostalgische overwegingen gaan we natuurlijk ook een keertje naar Tamariu waar onze Costa Brava duiken ooit begonnen. Hier betaal je voor de kantduikstek €12,50- p.p. bij Stolli’s Dive aan de boulevard. Ik heb veel moeite met klaren maar gelukkig lukte het met veel gepiep en geknars om toch beneden te komen. We maken een kantduik van ruim 90 minuten. We zien 5 octopussen en mooie scholen vis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe laatste 2 Spaanse duiken zijn om verschillende reden bijzonder te noemen. Onze een na laatste duik is een nachtduik bij Illa Mateua. Ad blijft op de kant met een lampje en Menno en ik gaan te water. Het wordt een topduik met veel actieve beerkreeften, een murene en prachtig mooie oranje poetsgarnalen. Maar tijdens onze duik is het toch al onstuimige weer nogal stormachtig geworden met een woeste branding. Ik zal jullie de details besparen maar na afloop zijn we allemaal blij dat we (alhoewel volkomen buiten adem) ongeschonden door de branding heenkomen en weer op het strand belanden. Dit was een inschattingsfout en een wijze les.

Onze laatste duik was een bootduik vanaf Estartit. We boeken bij Unisub (inclusief gevulde fles en belastingen € 40 p.p.) een duik naar La Vaca. Unisub is een prettige club met een mooie boot met overdekte (dus schaduwrijke) cabine. Onze duikleider is een Nederlander waar we in voorgaande jaren ook al mee hadden gevaren. We krijgen een grondige briefing waarbij hij op een kleurenTV een plattegrond van de duikstek laat zien. Met stift tekent hij de beste route, de bezienswaardigheden en de aandachtspunten in. Die uitstekende briefing is één van de redenen dat we graag met Unisub duiken. Dat duikt namelijk zoveel prettiger dan een gehaaste briefing vanaf een half doorweekt kladje door iemand die zo kleurrijk Engels praat dat ik het nauwelijks kan volgen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa Vaca is een prachtige stek met een paar grotten waar je doorheen kunt zwemmen. We zien joekels van zeebaarzen, langousten, een murene en veel vis, prachtig mooie wanden met anemonen en koralen. In de grot een hele wand vol gorgonen. Ik werd uiteraard ook blij van de gevlekte Discodoris (door ons ook wel koeienslak genoemd). De duik wordt een mooie afsluiting van ons verblijf aan de Costa Brava. De volgende dag pakken we de tent weer in en wordt de caravan weer achter de auto gehaakt. Op naar huis!

GoPro-filmpjes van de kantduiken bij Illa Mateua, kantduik bij Tamariu en bootduik bij La Vaca