Sassenheim City Swim 2017, een zonnig zwemevenement

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOp zondag 27 augustus ging de Sassenheim City Swim weer van start. De zon scheen, het water was grotendeels vrij van kroos … het was gewoon een perfecte dag voor een zwemevenement. Rond half elf verzamelden de 700 meter-zwemmers zich bij Brasserie Hemels op het Voorhavenkwartier. De hele stoet wandelde vervolgens onder begeleiding van verkeersregelaars naar het  Oude Zwembad. Daar lagen sloepen klaar om de sliert zwemmers te begeleiden. Zelfs de waterpolitie was paraat met een motorboot. Op het eerste viaduct richting de Sassemer Vaart stonden toeschouwers te kijken hoe na het toetersignaal 66 zwemmers in het water sprongen en onder de klanken van “Bloed, zweet en tranen”, van André Hazes aan de 700 meter begonnen. Verderop langs de route stonden ook veel mensen om de zwemmers aan te moedigen. Overal was de sfeer uitgelaten en enthousiast. Ook de aankomst bij het Voorhavenkwartier was een feestje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADaar stonden ondertussen ook de zwemmers klaar voor de 3.000 meter klaar, een nieuw onderdeel van het evenement. Toen alle 700 meter-zwemmers uit het water gingen de 3.000 meter zwemmers klaarstaan in het startvak bij het Voorhavenkwartier. De start ging hier een stuk fanatieker aan toe. Het peleton stevende met schijnbaar  moeiteloze zwembewegingen de Sassemer Vaart in richting de snelweg. Bij het Hellegat draaiden ze linksaf en zwemmen dan via een lieflijke poldersloot naar het Oude Zwembad. Dan zwemmen ze hetzelfde traject als de 700 meter richting Voorhavenkwartier. Daar werd iedereen met gejuich binnengehaald.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOm deze dag tot een succes te maken is er achter de schermen veel werk verricht. Vanwege de open inschrijving moest overlegd worden met de gemeente en een vergunning worden aangevraagd. Er moesten gecertificeerde verkeersregelaars en een EHBO-post geregeld worden. Toezicht op het water vereiste de inzet van een aantal sloepen en de waterpolitie. Uiteraard moest ook geregeld worden dat langs de route mensen stonden die de veiligheid van de zwemmers vanaf de kant in de gaten hielden. Ook moet de organisatie zich verzekeren tegen aansprakelijkheid.

20170827-scs-01Dankzij de inzet van een aantal Onderwaterbossers kon vooraf het hele parcours gecontroleerd worden op takken en andere obstakels onder water. Van meerdere kanten hoorden we dat  erg  gewaardeerd werd. Ook op Facebook kregen we meerdere reacties op. Op de dag zelf kwamen een aantal Onderwaterbossers weer in actie door de duiker-volgboot te bemensen en als een soort bezemboot achter de stoet aan te varen. Reinier, Niels, Ad, Carolien en Mark, bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid. Laat ik voormalig Onderwaterbosser Donald (zoon van Reinier) niet onvermeld laten want hij heeft tijdens de schoonmaak en de zwemtochten zelf de Onderwaterbos-volgboot bestuurd. Allemaal bedankt want dat heeft bijgedragen aan een vlekkeloos verlopen dag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVergeleken met 2016 was er nogal wat veranderd aan het evenement. Deelname stond open voor iedereen vanaf 8 jaar in plaats van het besloten evenement dat alleen toegankelijk was voor leden van Onderwaterbos en Zwemvereniging Sassenheim. En de relaxte zwemtocht van 700 meter (start 11.00 uur) was uitgebreid met een ware monstertocht van 3.000 meter (start 12 uur) . Per afstand was een maximum van 100 zwemmers ingesteld om de veiligheid te kunnen garanderen. Gelukkig hoefden we niemand teleur te stellen.  Dankzij een aantal artikelen in de lokale kranten, een bescheiden Facebook-campagne en een interview op de lokale radio kregen we 66 zwemmers in het water voor de 700 meter. Aan de 3.000 meter deden zelfs 71 zwemmers mee.

We kijken terug op een geweldige dag met een hoop blije zwemmers, een stralend zonnetje en 2 vlekkeloos verlopen zwemtochten.