Zeelandweekend 2018

img-20180912-wa0013Van vrijdag 7 september tot en met zondag 9 september was onze vereniging weer neergestreken op camping De Klaverweide in het Zeeuwse Ellemeet, waar ons een mooi veldje met 10 ruime camperplaatsen was toegewezen.

img-20180912-wa0001Een aantal kampeerders was al een dagje eerder gegaan en op donderdag, tegen het middaguur reden de eerste kampeerders het veld op. Hoewel het veld nog leeg was en er vooraf een veldindeling was gemaakt, verliep het installeren op de plek toch niet in alle gevallen geheel vlekkeloos…. Misschien had dit ook te maken met de hevige regen die net op dat moment met bakken uit de lucht viel….? Maar goed, alles is uiteindelijk snel en keurig opgelost met de campingbeheerder en iedereen is op zijn plek terecht gekomen.

Na een paar uur werd het droog, brak er een voorzichtig zonnetje door en dus konden de vroege kampeerders aan de slag om de voor-, dak-, club- en andere tenten op te zetten. Omdat het al tegen het eind van de middag liep toen iedereen klaar was, werd er die dag niet meer gedoken maar wel lekker gesmikkeld van de nasi die door Margriet Ouwehand de vorige dag was bereid.

‘s Nachts kregen we nog een paar flinke onweersbuien maar ‘s-ochtends was het droog en scheen de zon. Tegen het eind van de ochtend arriveerde een nieuwe groep kampeerders en gingen Karin, Carolien, Olaf en Angelique een kenteringsduikje maken bij de Zeelandbrug. Het zicht was erg goed en er werd weer veel onderwaterleven gespot: vele harlekijnslakjes, wrattige tipjes, kleine bruine plooislakjes, pitvissen, steenbolken, zeebaarzen, etc.
Op de camping begon ons veld inmiddels aardig vol te stromen en tegen een uurtje of acht in de avond was de groep compleet. In verschillende groepjes werd er gegeten en daarna met z’n allen nog gezellig na gekletst in de beschutting van de clubtent. Menno en schoonzoon Johan, gingen nog even een nachtduikje maken bij het Koepeltje waar ze vele sepiola’s hebben gespot.

Op zaterdag liepen de duikplannen uiteen:
Zoals gebruikelijk was Carolien al vroeg op pad. Ze had met Nico en Peter afgesproken bij de Zeelandbrug waar om 8 uur op de laagwater kentering werd gedoken. Mark, Menno en Johan sloten zich hierbij aan. Na versterking van de innerlijke mens werd vervolgens bij Zoetersbout gedoken. Goed zicht, klein beetje stroming, grote en baby zeedonderpadden, zeenaalden, en ander fraai onderwaterleven.

Tegen een uur of 11 ging een tweede groep duikers: Reinier, Erica en Ivo, op pad naar Den Osse waar een leuke duik werd gemaakt met redelijk goed zicht en volop leven.
Een derde groepje, met Olaf, Henk en Angelique, wachtte op de hoogwater kentering bij de Zeelandbrug. Eenmaal daar aangekomen bleek de parkeerplaats echter overvol, waarop werd besloten om het bij Plompe Toren te gaan proberen. Hier was de kentering wat later en het aantal duikers ook beduidend minder. Het zicht was er helaas allerbelabberd en na een half uur brokkelsterren aanschouwen en worstelen om in de stroming met z’n drieën bij elkaar te blijven was de lol er wel een beetje van af.

In de middag werd er door Karin, Mark, Menno, Johan en Ivo nog een mooi duikje gemaakt bij de Kerkeweg, waar o.a. steenbolk, zeedahlia, paling en ander moois werd gespot bij goed zicht.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke BBQ die weer goed verzorgd was met voor ieder wat wils.

Op zondagochtend was men ook weer vroeg uit de veren: Carolien, Mark, Menno en Johan gingen om even over zessen bij het Koepeltje een nachtduikje maken om nog wat sepiola’s te spotten. Een paar uur later gingen Reinier, Erica en Henk daar ook nog een duikje maken maar hadden minder succes met de sepiola’s.
Olaf, Karin en Angelique arriveerden om kwart voor acht bij de Zeelandbrug, op een nog vrijwel lege parkeerplaats die overigens in het uur daarna redelijk volstroomde. Om 9 uur gingen ze te water bij de tweede trap (bij de eerste trap was het weer erg druk, wegens de aanwezigheid van een zeepaardje). Het werd een prachtige ontspannen duik van 81 minuten met zeer goed zicht en heel veel leven: sepiaatjes, diverse soorten slakjes, grote zee anjelieren, kokerwormen, noordzee krab, en nog veel meer moois.

Na de ochtendduiken moest er worden op- en afgebroken op de camping. De vroegste vogels van die ochtend waren al vroeg op weg naar huis. De anderen deden het wat rustiger aan en genoten nog even van het mooie warme weer en niet te vergeten een overheerlijk ijsje van Geleijnse uit Renesse.

Zo kwam er een einde aan weer een geslaagd en super gezellig Zeelandweekend en kijken we alweer verlangend uit naar de volgende keer….